9. maja počinje manifestacija Muzeji Srbije

Izvor: KovinEkspres.rs, 07.Maj.2015, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

9. maja počinje manifestacija Muzeji Srbije

Povodom Međunarodnog dana muzeja i 11. Evropske noći muzeja pozivamo Vas da budete deo nove manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 – Smederevo 9-18. maj 2015. Ulaz za sve programe je besplatan. Pokrovitelj manifestacije u Smederevu je Grad Smederevo.

Nacionalni muzeji Srbije organizuju novu manifestaciju Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10. Manifestacija će trajati od 9. do 18. maja 2015. i obuhvataće čitav niz izložbi i pratećih programa u vidu >> Pročitaj celu vest na sajtu KovinEkspres.rs << prezentacija, javnih razgovora i drugih sadržaja, kojima će biti obeleženi važni datumi kao što su 9. maj – Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, 18. maj – Međunarodni dan muzeja i s njim povezana Evropska noć muzeja, 16. maja.

Reč je o nacionalnoj muzejskoj inicijativi, najvećoj do sada na teritoriji Srbije, za koju se već prijavilo 65 muzejskih i srodnih institucija sa 115 lokacija koje se mogu posetiti širom zemlje. Cilj akcije je jačanje insititucija zaštite, posebno muzeja, i uspostavljanje kvalitetnije komunikacije sa publikom koja će u planiranim programima moći besplatno da uživa tokom tih deset dana od 10 časova ujutru, do 10 časova uveče, na svim lokacijama gde je to moguće.

Osnivači Manifestacije su Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice srpske, Prirodnjački muzej, Etnografski muzej, Muzej primenjene umetnosti, Istorijski muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti i Muzej istorije Jugoslavije.

Manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10  će se odvijati pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Manifestaciju podržavaju i Sekretarijata za kulturu i informisanje AP Vojvodina, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Gradska uprava za kulturu, Novi Sad.

Manifestacija se održava u saradnji sa strukovnim muzejskim udruženjima – Nacionalnim komitetom Međunarodnog saveta muzeja – IKOM Srbije i Muzejskim društvom Srbije.

Medijski partner manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Program manifestacije u Smederevu.
Pogledaj vesti o: Noć muzeja

Nastavak na KovinEkspres.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izložba: Tašnice

Izvor: Arte, 07.Maj.2015

Izložba "Tašnice", Muzej primenjene umetnosti, 11-30. maj 2015. Izložba je deo programa manifestacije "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10", tokom koje će ulaz u Muzej biti besplatan. Svečano otvaranje: ponedeljak, 11. maj 2015. u 19 h...Izložbu će otvoriti Mirjana Menković, direktorka Etnografskog...

Nastavak na Arte...

Od 9. do 18. maja manifestacija “Muzeji Srbije-deset dana od deset do deset” (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 07.Maj.2015

“Muzeji Srbije-deset dana od deset do deset” naziv je manifestacije koja će se ove godine prvi put organizovati širom Srbije. Izložbama u Arheološkoj sali, Logoru “12. Februar” i galeriji Sinagoga, pridružuje se i grad Niš.. Manifestacija će trajati od 9.do 18.maja, kada će muzejski prostori...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KovinEkspres.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KovinEkspres.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.