Izvor: B92, 09.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žrtva nasilja: Država ne reaguje

Niš -- Sandra Stanković iz Niša okrivljuje državne instuticije da su neblagovremenom reakcijom dopustile da postane zrtva silovanja svog bivseg supruga.

Postoje osnovane sumnje da je Sandru silovao bivši suprug Simo Spasić, zbog čega mu je određen pritvor od 30 dana. Žrtva ga je pre toga godinama prijavljivala policiji zbog nasilja u porodici, a prvi postupak pred sudom pokrenut 2006. godine, i još uvek traje.

Sandra Stanković, koju je bivši suprug godinama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zlostavljao, kaže da se oseća usamljenom i prevarenom zbog toga što ni sud, ni policija, ni Centar za socijalni rad, kojima se godinama obraćala, nisu sprecili da na kraju postane i žrtva silovanja.

Postupci pred sudom se stalno odlažu, zbog čega je sudstvo u njenom slučaju potpuno zatajilo, kaže Sandra.

"Zatajilo je kad je on prekršio zabranu prilaska, gde ga istražni sudija pušta uz obećanje da to više neće činiti. Mislim, da ga je tad pritvorio, do ovoga ne bi ni došlo. Drugi primer je to što sam ja još u septembru podnela da se produži mera zabrane prilaska, a to još nije doneto”

Kada je maltretirao suprugu u periodu od 2000. do 2007. godine, policija je podnosila više prekršajnih prijava protiv Sime Spasića zbog narušavanja javnog reda i mira, ali nikada zbog nasilja u porodici.

Sandra smatra da to ima veze sa činjenicom da je on predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova.

Prvu krivičnu prijavu protiv njega pokrenula je sama 2006. godine.

Protiv Sime Spasića trenutno se pred Opštinskim sudom u Nišu vode postupci zbog pet krivičnih dela nasilja u porodici i zbog toga što ne plaća izdržavanje svoje dece.

Ovih dana, pred Okružnim sudom pokrenuta je i istraga zbog osnovane sumnje da je silovao svoju bivšu suprugu.

Dekanica Pravnog fakulteta u Nišu Nevena Petrušić, koja se godinama bavi istraživanjem problema nasilja u porodici, kaže da je osnovna karakteristika tog krivičnog dela da vremenom eskalira.

"Upravo zbog toga, to nereagovanje ili neblagovremeno reagovanje može da pospeši da ta eskalacija bude dramaticna i da dovede do dramatičnih posledica, dramatičnijih nego što su u prvom trenutku bile”, kaže Petrušićeva.

On navodi da sudski postupci kod krivičnih dela nasilja u porodici nedopustivo dugo traju i da su kazne veoma blage.

Najčešće kazne koje sudovi u Srbiji izriču nasilnicima jeste novčana, od oko 30.000 dinara i zatvorska od dva do četiri meseca, uslovno godinu dana.

"Njemu je samo pritvor određen 30 dana, a šta će biti posle" Može da bude još agresivniji, bojim se za sebe i za svoju decu”, kaže Sandra Stanković, žrtva nasilja u porodici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.