Zmije izlaze iz hibernacije, situacija u gradu uobičajena

Izvor: RadioCity.rs, 09.Maj.2017, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zmije izlaze iz hibernacije, situacija u gradu uobičajena

Kada je nedavno u "Niš ekspresovom" autobusu putnike prepao nešto veći primerak smuka, koji srećom nije nikoga napao, upitali smo Dušana Stojanovića, predsednika Udruženja za zaštitu, odgoj i proučavanje životinja “Zoo Planet“, da li je ova pojava zmija već početkom maja neuobičajena.

„Sa prvim lepim vremenom i temperaturom iznad 15 stepeni smije izlaze iz hibernacije i kreću u potragu za hranom. Uvek ih i oko 1. maja ima u prirodi, ljudi ih neretko vide na izletima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << u ruralnim delovima grada. Ali, nije alarmantna situacija“, kaže Dušan za City radio.
On dodaje da je moguće videti zmiju čak i u gradu.
„U urbanom delu mogu se naći uglavnom neotrovne zmije. Beloušku i ribaricu možemo sresti u blizini Nišave i Gabrovačke reke, a smuka čak i u centralnim delovima, gde je bujna vegetacija“, rekao je Dušan Stojanović.

Samo je deset volontera “Zoo Planeta“, ali oni vrlo požrtvovano i aktivno pomažu sugrađanima, ukoliko im recimo zmija uđe u kuću, pa je neophodno ukloniti je. Međutim, kako tvrdi Dušan, pomoć Grada im je neophodna, i najavljuje da će ove godine biti radikalniji kada je u pitanju sprovođenje aktivnosti Udruženja.
„Nažalost, još uvek smo samo oni koji pomažu drugima, a mi ostajemo bez pomoći. Za sada smo imali oko 5 prijava gde su se pojavljivale zmije kod naših građana, ipak će opet građani ispaštati, ali moramo i mi da na neki način štrajkujemo kako bi gradske vlasti uvidele naš problem. Mi iz godine u godinu iz sažaljenja prema Nišlijama ipak izlazimo u susret i zbrinjavamo i uklanjamo zmije. Prošle godine taj broj je bio oko 300 jedinki. Ove godine ćemo se obratiti pismenim putem nadležnima kako bi se iznašao neki način ili u vidu partnerstva ili poslovno tehničke saradnje gde će naše aktivnosti izlaska na teren biti novčano nadoknađene, kako bismo mogli da funkcionišemo“, objasnio je predsednik “Zoo Planeta“.
Inače, u Zoo kutku koji se nalazi u Kamenici, zbrinuto je oko 120 različitih životinja.

Podsetimo, niško udruženje “Zoo Planet“, koje godinama zbrinjava i čuva životinje i bavi se raznim ekološkim aktivnostima, nedavno je nagrađeno “Zelenim listom“ za kontrolu i očuvanje divljih životinja u naseljenim mestima i pružanje pomoći građanima.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.