Zbog povrede krila, mladunče rode zimu će provesti u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 11.Okt.2016, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog povrede krila, mladunče rode zimu će provesti u Nišu

Roda koja zbog povrede krila nije mogla da odleti sa svojim jatom u toplije krajeve, zbrinuta je u Udruženju “Zoo planet” u Nišu gde će sa još dve rode ostati do proleća.

Mladunče je već duže vreme imalo povredu krila zbog čega nije moglo da leti, a o njemu su najpre brinuli meštani Vranja, koji su ga i pronašli. Kako je rana teško zarastala, ono je prebačeno u Niš.

Prema rečima Dušana Stojanovića iz “Zoo planeta”, povređenu rodu su nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << meseci čuvali ljudi u Vranju, ali pošto se nije oporavljala, kontaktirali su Zavod za zaštitu prirode Srbije koji ju je prebacilo u niško selo Kamenica, gde ovo udruženje ima mini-zoo vrt.

Roda se sada oporavlja, ali s obzirom na to da su ostale rode već odselile, ona će ostati kod nas, jer drugačije ne bi preživela. Rodama je zimi najveći problem hrana, jer kada sve zaledi i padne sneg, one teško mogu doći do ribe - kažu u "Zoo planetu".

Ona će u Kamenici imati i “dva druga”, dve rode koje takođe nisu mogle sa jatom put toplog juga. Članovi udruženja će, kako kaže Stojanović, zimus brinuti o svima.

Na proleće kada otopli, biće puštene kako bi stekle kondiciju i mogle da lete - rekao je Stojanović.

Ove godine je prema njegovim rečima u Nišu zbrinuto najviše roda do sada, čak njih 6, zbog čega će 2016. biti proglašena “Godinom roda”.

Kako rode pojedu i do kilogram girica dnevno, iz udruženja apeluju na sve dobre ljude koji su u mogućnosti, da se jave i pomognu kako bi se tri rode na proleće pridružile izgubljenom jatu.

Podsetimo, neke od životinja koje su do sada bile stanari mini-zoo vrta bili su poniji, zečevi, srndaći, kao i smuk, jež i drugi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

SPAS ZA PTICU SLOMLJENOG KRILA Mladunče rode ostalo samo u Vranju, a onda su za nju čuli dobri ljudi

Izvor: Blic, 12.Okt.2016, 13:48

Mladunče rode, koje zbog povrede krila sa svojim jatom nije moglo da odleti na jug, iz Vranja je prebačeno u prihvatilište Udruženja "Zoo planet" u Nišu...- Malu rodu su nam donele naše kolege iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Mladunče je već duže vreme imalo povređeno krilo krila zbog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.