Za Bregovića ima, a za svratište za decu sa ulice u Nišu para nema

Izvor: JuznaSrbija.info, 16.Jan.2015, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Bregovića ima, a za svratište za decu sa ulice u Nišu para nema

Deca "sa ulice" mogla bi uskoro da ostanu bez jedinog mesta u Nišu, u kome mogu da pojedu nešto, ugreju se, obuku, ali i da nauče nešto.

Grad Niš nema formalno svratište kao neki drugi gradovi u Srbiji.

Ali, zahvaljujući projektu "Povratak na staze", koji finansira UNICEF, deca mogu da u prostorijama svratišta provedu oko tri sata dnevno i dobiju ono osnovno za život, ali i to samo dok je ovaj projekat aktuelan.

Kuća u Mačvanskoj 23. jedino >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << je mesto u gradu na kojoj deca koja borave na ulicama mogu da dobiju obrok, odeću, obuću, kao i socijalnu podršku i pomoć.

Ovom decom svakodnevno se bave i sa njima uče volonteri, koji su uglavnom studenti i koji im pored znanja, pružaju pomoć vezano za dokumenata, overu zdravstvenih knjižica ili odlazaka kod lekara.

Ovo mesto poseti više od dvadesetoro dece u proseku, u toku dana, starosti 7 do 18 godina, u periodu od 12-15 časova.

Nakon toga većina njih se vraćaju ponovo na ulice, a mnogima je ovo jedini način da steknu neko znanje.

Dobre namere UNICEF-a, mogle bi da postanu prošlost, jer je završetak projekta, koji je počeo juna meseca, predviđen već u martu ove godine.

Volonteri studenti u Mačvanskoj, gaje nadu da će uz pomoć Grada, i drugih ustanova, organizacija i građana uspeti da sačuvaju ovo jedino utočište za decu.

Iz Grada za sada nema zvanične reakcije i ako se ne nađe adekvatno rešenje, deca koja ovde nalaze bar deo toplog doma, ostaće bez znanja i pomoći volontera, njihove ljubavi i vratiće se na ulicu gde ih čeka neizvesna budućnost.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.