Vučić ostvaruje Bizmarkov san gradeći put od Niša prema Bugarskoj

Izvor: JužneVesti.com, 21.Nov.2016, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić "ostvaruje Bizmarkov san" gradeći put od Niša prema Bugarskoj

Nezavršeni deo Koridora 10 od Niša ka Bugarskoj, od Proseka do Bancareva, premijer Aleksandar Vučić obišao je sa članovima Mađarske Vlade i novinarima, i zaključio da je i čuveni nemački kancelar Oto Von Bizmark sanjao takav put.

Deonica Prosek-Bancarevo važna je, navodi Vučić, zbog toga što se na neki način njome zaobilazi Sićevačka klisura. To je, tvrdi, bila težnja i nemačkog vojvode i kancelara Bizmarka.

Čak je i Bizmark u 19. veku >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sanjao je da ima mnogo bolji prolaz kroz Sićevo-Goč. On je to izgovorio pre 150 godina, a mi sada gradimo takav put - kazao je Vučić.

Kako kaže premijer, zbog brdsko-planinskog terena, bilo je teško izgraditi ovu deonicu. Međutim, to će se isplatiti, kaže on, jer će ovaj auto-put  znatno skratiti vreme putovanja do bugarske granice.

Ne samo što ćemo brže putovati, već ćemo imati i mnogo bezbednije puteve, a značajno će biti povećan i promet vozila - rekao je premijer.

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je ono što je video.

Izgleda mi kao veoma dobar auto-put - rekao je Orban.

Na potezu istočnog kraka Koridora 10 Prosek-Bancarevo ima 5 tunela i 11 mostova. Ovaj auto-put, kako kažu u Koridorima Srbije, polazi od prethodno izgrađenog auto-puta sa prostora iza sela Malča, skreće na jugoistok, prelazi preko pruge Niš-Dimitrovgrad, pa preko Jelašnice do Bancareva.

Kada se izgrade svi planirani auto-putevi, kaže premijer Srbije Aleksandar Vučić, Niš će postati prava raskrnica puteva.

Ovaj grad biće tačka spajanja Istanbula, Sofije, Skoplja, Tesalonikija, kao i Prištine i Tirane - navodi premijer.

"Svi putevi će voditi u Niš"; foto: Vanja KeserPošto svi radovi budu završeni, ističe Vučić, svi putevi Jugoistočne Evrope vodiće u Niš.

Kako kažu u Koridorima Srbije, ne mogu da preciziraju kada će tačno istočni krak Koridora 10, na potezu Prosek-Bancarevo biti otvoren, ali ističu da će biti završen u toku naredne godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.