Više ulaganja u nauku i obrazovanje, ključ ostanka mladih u zemlji

Izvor: NiskeVesti.rs, 14.Okt.2016, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više ulaganja u nauku i obrazovanje, ključ ostanka mladih u zemlji

Ministri prosvete, državne uprave i lokalne samouprave i privrede- Ana Brnabić, Mladen Šarčević i Goran Knežević obišli su Elektronski fakultet i ocenili da ima prostora za napredak.

Troje ministara obišli su laboratoriju za računarsku grafiku i geografsko informacione sisteme koja postoji već 25 godina i u kojoj radi isključivo nastavno-naučni kadar fakulteta.
“Za dva meseca rada ministarstva posvete, posetili smo više od 10 gradova. Problemi su uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << slični. Težište našeg posla je da imamo bolje obrazovanje, planiramo promene na nivou osnovnih škola, menjaće se i agende koje se odnose na gimnazije i uvođenje državne mature. Kada je reč o srednjem stručnom i visokom obrazovanju, to su procesi dualnog obrazovanja, nagasio je Šarčević”.
Ministarska državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić ocenila je da je na fakultetu prisutan dobar spoj teorije i prakse, ali da nedostaje takozvani “biznis-inkubator”, odnosno tehnološki centar za stimulisanje studenata sa dobrim idejama da započnu svoje start up-ove i razvijaju firme, poput onih u Beogradu i Novom Sadu.
“Fantastičan rad, uspostavljena veza sa privredom- 170 kompanija, od kojih je većina vlasnika upravo završila studije na Elektronskom fakultetu, dobar spoj teorije i prakse su stvari koje javno pohvalujem. Primećujem da nedostaje je biznis centar koji bi stimulisao student da krenu sa svojim start up-ovima i da razvijaju firme što je pokazalo kao dobro u Beogradu”, dodala je ministarka.
Dekan Elektronskog fakulteta Dragan Janković naveo je da odavno postoji ideja da se napravi studenski kreativni centar na tom fakultetu, kao i projekat s kojim je aplicirano za novu lamelu Elektronskog fakulteta, gde bi bio jedan deo za novu labaratoriju i nove oblasti, a jedan deo za studensko preduzetništvo.
“Tu bi se prototipovi pretvarali u praksu, a dalji korak bila bi njihova komercijalizacija. To bi koštalo oko tri miliona evra, više od 4.000 kvadrata za nove laboratorije, za nove projektne ideje i za dualno obrazovanje visokoškolaca”, poručio je Janković.
Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izjavio je da su prednost tog grada upravo fakulteti i univerzitet kao potencijal i pomoć u razvoju privrede i otvaranju novih radnih mesta kroz projekte, o čemu je razgovarao i sa premijerom.
"Preneo sam informaciju da novi studnetski dom i dalje nije završen, potreban nam je naučno tehnološki park, lamela koju potražuje Elektronski fakultet za proširenje laboratorija, uvođenje novih programa, a predstavnici Vlade zajedno sa nama smatraju da bi ljudi trebalo da ostanu ovde i nastave svoja usavršavanje i zadovoljiti životne i naučne potrebe", rekao je Bulatović.

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Povezane vesti

Brnabić i Lončar predstavili projekat “Bebo, dobro došla na svet”

Izvor: Lepota i zdravlje, 15.Okt.2016, 13:34

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i ministar zdravlja ass dr Zlatibor Lončar predstavili su danas pojednostavljenu proceduru upisa beba u matičnu knjigu rođenih, prijavu državljanstva i prebivališta, kao i prijavu bebe na zdravstveno osiguranje. Na ovaj način se štedi...

Nastavak na Lepota i zdravlje...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.