Veliki broj dece prosi na niškim ulicama: Zeleno-levi front traži sistemsko rešavanje problema

Izvor: JužneVesti.com, 12.Apr.2024, 15:25

Veliki broj dece prosi na niškim ulicama: Zeleno-levi front traži sistemsko rešavanje problema

U Nišu se na skoro svakoj raskrsnici mogu videti deca koja prose ili rade na ulici i to su uglavnom romska deca, navode iz Zeleno-levog fronta na Međunarodni dan dece ulice. Kako kažu ponekad se ta deca tretiraju kao “estetski problem”, izložena su nasilju i diskriminaciji pa je neophodno sistemsko rešenje.
U Zakonu o javnom redu i miru predviđene su kazne za one koji “prosjačenjem ugrožavaju spokojstvo građana ili narušavaju javni red i mir”, ali o životu onih koji prose malo se govori, kažu iz Zeleno-levog fronta. Smatraju da je neophodno da postoji zvanična evidencija jer praksa pokazuje da su deca sa ulice uglavnom nevidljiva za sistem socijalne i zdravstvene zaštite i obrazovanja.
Postavlja...

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.