Uvođenjem električne rampe, Filozofski fakultet postao potpuno pristupačan

Izvor: RadioCity.rs, 23.Sep.2020, 19:16

Uvođenjem električne rampe, Filozofski fakultet postao potpuno pristupačan

Prema nekim istraživanjima, od ukupnog broja stanovništva, deset odsto ima neki oblik invaliditeta i nažalost, često se susreću sa nerazumevanjem i nedovoljnom podrškom od strane društva. 
Filozofski fakultet je dobio prvu elektronsku rampu i samim tim rešio problem dolaska do jedinog amfiteatra do koga je pristup bio otežan. Studenti već godinama unazad imaju pravo korišćenja lifta, ali do ovog amfiteatra nije postojao način da se dođe bez muke.
,,Rampa je rešila >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << problem ulaska u amfiteatar gde se održavaju predavanja i vežbe za psihologiju. Tamo su svake godine barem tri studenta kojima je potrebna dodatna pomoć i ovo će u mnogome olakšati korišćenje amfiteatra. Naš departman za psihologiju ima 90 studenata svake godine. Zaista je to bio problem, s obzirom na to da je zgrada građena na ovaj način. Sada će oni koji imaju problem sa invaliditetom ili imaju otežano kretanje imati način da se prevezu i da dođu do amfiteatra. Ovo je bila jedina prostorija koja je bila nedostupna za studente, a sada smo to rešili," izjavila je dekanica Filozofskog fakulteta Natalija Jovanović.

Što se same bezbednosti tiče, dekanica naglašava da je rampa naručena od proverenih distributera, da je potpuno bezbedna i da su zadovoljeni svi kriterijumi. Ona je dodala da je ovom rampom ispunjen jedan od bitnih uslova reakreditacije, a to je da zgrada bude dostupna osobama sa invaliditetom.
,,Kao što znate, mi smo u obavezi da upisujemo studente po afirmativnim merima, ove godine smo imali punu kvotu, to su tri studenta sa invaliditetom, preko onih koji se upisuju bez afirmativih mera”, rekla je Jovanović.
U ovom trenutku na Filozofskom fakultetu studira desetak osoba sa invaliditetom i troje koji su upisani sa afirmativnim merama, među njima su studenti koji su na početku studija i oni na završnim godinama.
Nekadašnji student Filozofskog fakulteta Srđan Mitić, koji boluje od multiple skleroze, pohvalio je postavljanje rampe.
„Izuzetno mi je drago da je na Filozofskom fakultetu postavljena jedna ovako moderna rampa. Nadam se da će ona pomoći svakoj osobi koja ima problem sa kretanjem, sa penjanjem i sa ravnotežom“, rekao je Mitić za City radio.
Ugradnja pokretne platforme za studente sa invaliditetom na Filozofskom fakultetu je jedan od retkih pozitivnih primera u Nišu, smatra Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava.

„Takođe je i jedan od retkih primera poštovanja zakonskih odredbi koja garantuje jednakost i treba da spreči diskriminaciju i dirskriminatorno ponašanje. Filozofski fakultet je postavljanjem platforme zaokružio standarde pristupačnosti, ispunio svoju zakonsku obavezu, jer osim što je od ranije zgrada bila pristupačna sada su i sve prostorije na fakultetu dostupne za studente koji se kreću kolicima. To jeste zaista jako važna vest za naš grad “, izjavio je za City radio Dragan Đorđević, predsednik Odbora za ljudska prava. Međutim, Đorđević ističe da je sumornija slika u osnovnim i srednjim školama.
,,Podaci koje je Odbor za ljudska prava Niš prikupio tokom 2018. godine nedvosmisleno pokazuju da su objekti u kojima su smeštene osnovne i srednje škole dominatno nepristupačne i nedostupne. Od 39 anketiranih srednjih škola u Nišu, samo su 12 imale ugrađene pristupne rampe i tu se završava svaka priča o pristupačnosti i dostupnosti, jer drugi standardi su u ovom trenutku aposlutno nedostižni. Posebno je poražavajuća činjenica da su budžetom za 2019. godinu predviđena sredstva za ugradnju liftova u jednoj srednjoj i jednoj osnovnoj školi, ali ta budžetska sredstva nisu utrošena u te svrhe, tako da i u ovom trenutku te dve škole imaju samo pristupne rampe“, kaže Đorđević.

On je istakao da pristupačnost i dostupnost obrazovnih institucija nisu i ne smeju da budu pitanje para, već je pitanje ljudskih prava i odgovora jedne zajednice na sistemsku diskriminaciju kojoj su neki naši sugrađani izloženi.
Ova rampa će u mnogome olakšati studiranje osobama sa invaliditetom i daje dobar primer koje će, nadamo se, slediti i druge institucije.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.