Izvor: B92, 26.Jul.2010, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud o sukobu nadležnosti

Beograd -- Ustavni sud Srbije razmatrao je 12 zahteva za rešavanje sukoba nadležnosti između carinskih službi i sudova za prekršaje.

U protekla tri meseca tom sudu dostavljeno je više od 250 takvih predmeta.

Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić rekla je da se najviše zahteva odnosi na rešavanje sukoba nadležnosti između carinarnica u Kladovu, Nišu, Kraljevu i Kragujevcu i nadležnih sudova za prekršaje.

Prema njenim rečima, Ustavni sud odlučuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o ovim predmetima prioritetno da ne bi nastupila apsolutna zastarelost tih slučajeva, jer su neki sporovi pokrenuti još 2004. godine.

Veliki broj zahteva dostavljen je Ustavnom sudu nakon što su se za rešavanje pojedinih carinskih prekršaja nenadležnim oglasile i carinarnice i prekršajni sudovi, iako je njihova nadležnost jasno utvrđena zakonima.

Ustavni sud je u julu odlučio o nekim predmetima u kojima je za rešavanje carinskih prekršaja utvrđena nadležnost carinarnica, a na današnjoj sednici razmotreni su predmeti koje bi, prema odluci Ustavnog suda, trebalo da rešava nadležni sud za prekršaje.

Odluke Ustavnog suda, u kojima je precizirano o kojim su prekršajima nadležni da odlučuju sudovi, a za koje su nadležne carinarnice, biće objavljene u Službenom glasniku Srbije.

Očekuje se da bi carinske službe nakon objavljivanja i dostavljanja odluka u kojima je precizirana njihova nadležnost za odlučivanje u prekršajima, mogle povući deo zahteva za rešavanje o sukobu interesa koji su dostavljeni Ustavnom sudu od aprila ove godine.

Predmeti za rešavanje o sukobu nadležnosti Ustavnom sudu dostavljeni su nakon što je u maju usvojen novi carinski zakon i pošto je 1. januara 2010. godine počela primena novih odredaba Zakona o prekršajima.

Po Zakonu o prekršajima, Uprava carina, kao nadležni organ uprave, može da vodi prvostepeni postupak u pojedinim carinskim prekršajima za koje je propisana samo novčana kazna.

Takođe, Zakonom o prekršajima predviđeno je da se po odredbama tog zakona vode i svi ranije pokrenuti postupci u kojima nije doneto pravosnažno rešenje.

Zakonom o prekršajima jasno je precizirano u kojim slučajevima Uprava carina nije nadležna za vođenje prekršajnog carinskog postupka, a propisano je i da gonjenje za prekršaj potpuno zastareva kada protekne dva puta onoliko vremana koliko se po Zakonu traži za zastarelost gonjenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.