Uspešne naučnice iz Niša - primer da žene mogu ono što naume

Izvor: RadioCity.rs, 09.Mar.2017, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešne naučnice iz Niša - primer da žene mogu ono što naume

Uspešne žene, naučnice iz Niša ostavile su značajan trag u našem gradu ali i van granica naše zemlje. Prva žena farmaceut u Srbiji bila Nišlijka Dušanka Rudinić. Jovanka Bončić Katernić, arhitekta, bila je prvi inženjer u Nemačkoj. Jovankino ime već dve godine nosi priznanje Univerziteta Darmštat koje se dodeljuje ženama za posebna naučna dostignuća u oblasti materijala i geonauke. Polina Blagojević, profesorka Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu i dobitnica nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << stipendije ,,Za žene u nauci“, kaže da, kao žena, u dosadašnjem radu nije imala negativnih iskustava.
„Mislim da je moguće biti žena u nauci, posvećena, uspešna i rame uz rame sa bilo kojim muškarcem. Ja nikada u svojoj karijeri nisam osetila bilo kakav hendikep zbog toga što sam žena. Možda to ima veze sa tim iz koje sam branše, a možda i zbog toga što sam odavno rešila da ne postoji razlika da li ste žena ili muškarac, to je deo unutrašnjeg razrešenja“, tvrdi Polina.

Sa druge strane, vrlo uspešna naučnica Aleksandra Mirić , svesna je da ženama angažovanost u porodici usporava karijeru. Ona se pita se da li su žene manje agresivne od muškaraca, te su zbog toga manje vidljive.

„Statistike pokazuju da devojke brže i bolje završavaju studije od momaka, a u isto vreme žene imaju za 15 odsto niže plate od muškaraca. Zbog porodičnih odsustva kraće su im karijere. Ipak, ja se sama kao doktor arhitekture i arheologije ne osećam ugroženo“, kazala nam je Aleksandra, arhitekta-konzervator, dobitnica nagrade za najbolji doktorski rad odbranjen na fakultetima u Srbiji za 2016. godinu.
Povodom Međunarodnog dana žena EU info kutak organizovao je tribinu “Tragovima niških naučnica“. Na tribini je, pored Poline i Aleksandre, govorila i Aleksandra Pavlović, profesorka Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu i koordinatorka projekta Horison 2020 "Noć istraživača".

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.