Urađena prva transplantacija bubrega u Nišu nakon više od godinu dana

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jun.2021, 11:11

Urađena prva transplantacija bubrega u Nišu nakon više od godinu dana

Nakon više od godinu dana pauze na Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš urađena je operacija transplantacije bubrega. Prema procenama, u Srbiji ovu operaciju čeka oko 1.000 pacijenata, a epidemija korone samo je otežala situaciju i povećala listu, kaže direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić.

Prva operacija transplantacije bubrega urađena je sa živog donora, pacijentu je bubreg donirala sestra.

Kod ovakvih zahvata imate dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << vremena, za razliku od situacija kada je donor osoba kojoj je konstatovana moždana smrt. Kroz donacije smo obezbedili aparate koji omogućavaju da uradimo kompletnu tipizaciju tkiva za dva, tri sata, dok smo ranije tkiva na analizu slali u Beograd, kaže Milić.

Samo tri dana nakon operacije vrednosti koje su kod pacijenta godinama bile povišene vratile su u normalu.

Mladić više neće morati da nekoliko puta nedeljno ide na višesatne dijalize, život mu se vraća u normalu, a u normalu se vraćaju i parametri koji su bili i do deset puta uvećani - objašnjava Milić.

Prema podacima iz 2019. Srbija ima manje od pet donora na milion stanovnika i na dnu je liste po broju donora organa u Evropi. Prva je Španija koja ima čak 46 donora na milion stanovnika.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.