Upisne kvote za fakultete ostaju iste, školarina ne poskupljuje

Izvor: JuznaSrbija.info, 15.Apr.2015, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upisne kvote za fakultete ostaju iste, školarina ne poskupljuje

Fakulteti Univerziteta u Nišu su predložili skoro isti broj slobodnih mesta za upis u predstojeću školsku godinu, kao i prošle godine.

Sada je na potezu Vlada Srbije, kako bi i zvanično bilo odobreno 4856 mesta za osnovne akademske i integrisane studije.


Ono što je možda važnije za porodice budućih studenata i njihove kućne budžete, školarine neće poskupljivati ni ove godine.

Budući brucoši će moći da konkurišu za 3167 mesta na 13 >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << fakulteta Univerziteta u Nišu, za studiranje iz budžeta, a za one sa manje sreće, tj. manje bodova, biće obezbeđeno i 1689 mesta za samofinansirajuće studente. Ovo je predlog broja studenata za školsku 2015/2016. godinu.

-    Predlozi sa fakulteta su slični kao i prošle godine, možda je, od 13 fakulteta, nešto malo izmenjen broj novih mesta na tri ili četiri fakulteta, u odnosu na prošlu godinu. Predlog je prošao Nastavno-naučna veća i Senat, sada ide u Vladu Srbije. Vlada će, u skladu sa svojim kriterijumima doneti odluku, moguće je da se nešto malo smanji broj, ili će ostati isto kao što je i predloženo, kaže Dobrica Živković, prodekan za nastavu na Univerzitetu u Nišu.

-    Što se školarina tiče, to je mogu reži naše istorijsko pitanje, istorijsko pitanje svih fakulteta i univerziteta u Srbiji. Ali, kako je na ostalim univerzitetima, to je njihova stvar, svako je domaćin u svom dvorištu, ali mi nismo podizali školarine u odnosu na prošlu godinu. Većina fakulteta čak nije podizala školarine pet ili šest proteklih godina, a neki čak i deset godina imaju istu školarinu, objašnjava Dobrica Živković, prodekan za nastavu na Univerzitetu u Nišu.

U narednoj godini, biće otvoren konkurs i za upis na doktorske studije, i to za 133 na budžetu, i 330 samofinansirajućih. Da podsetimo, za sada, na osnovnim studijama, najniže školarine, za samofinansirajuće studente, imaju Tehnološki fakultet i Mašinski za neke smerove, i to 45.000 dinara za godinu dana. Na fakultetu zaštite na radu školarina je 72.000 dinara, na Filozofskom i Prirodno-matematičkom 75.000 dinara, na Ekonomskom fakultetu je 80.000 dinara, a najviša je na Fakultetu umetnosti i iznosi 120.000 dinara. Najviše slobodnih mesta predložio je Ekonomski fakultet, ukupno 765, a iza njega Pravni, koji bi trebalo da upiše 665 brucoša.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.