Uigrani Somborci magičnom predstavom oduševili Nišlije

Izvor: JužneVesti.com, 13.Mar.2019, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uigrani Somborci magičnom predstavom oduševili Nišlije

Prvom takmičarskom predstavom niškog festivala Teatar na raskršću Kad bi Sombor bio holivud u režiji Kokana Mladenovića glumci Narodnog pozorišta iz Sombora na neobičan način dočarali su život, umetnički rad, ali i snove prvog jugoslovenskog sinaeste Ernesta Bošnjaka. Uigrani ansambl iz Sombora zaradio je desetominutni aplauz, koji je glumce čak dvaput vraćao na bis.

Prva predstava podigla lestvicu visoku po kvalitetu komadu; foto: Vanja Keser U predstavi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Kad bi Sombor bio Holivud glumci se ne oslanjaju na tekst - jer teksta i nema - već isključivo na scenski izraz i pokret. Kroz ples i simuliranje pokreta sa starih filmskih traka na bajkovit način ispričan je život prvog jugoslovenskog sinaeste Ernesta Bošnjaka i njegovim nedosanjanim snovima o tome da od Sombora napravi Holivud.

Iako nema teksta, a tekst je najveći oslonac za pozorišnog glumca, ono što je hteo reditelj da pokaže komadom, jasno je i precizno.

Predstava o filmu; foto: Vanja KeserU ovoj svojevrsnoj posveti začecima filma na ovim prostorima, glumci se nalaze i sa ove i sa one strane filmskog platna, ali i u Bošnjakovoj glavi punoj vrcavih snova.

Radnju predstave sve vreme prati muzika sa klavira i violine, poput onih koje su svirane na projekcijama nemih filmova na početku 20. veka.

Skoro svaka scena ispraćena je aplauzom publike, da bi nakon pada zavese, taj aplauz prerastao u stajaće ovacije od čitavih 10 minuta. Glumci su se čak dvaput klanjali na bis.

Podsetimo, festival Teatar na raskršću trajaće do 19. marta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.