Kad bi Sombor bio Holivud otvara takmičarski deo pozorišnog festivala u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 12.Mar.2019, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kad bi Sombor bio Holivud" otvara takmičarski deo pozorišnog festivala u Nišu

Neobična nema predstava u režiji Kokana Mladenovića Kad bi Sombor bio Holivud naći će se večeras na repertoaru festivala Teatar na raskršću u niškom Narodnom pozorišta. Kako kaže Mladenović, ovo je možda najneobičniji komad na kojem je radio.

Kad bi Sombor bio Holivud u produkciji Narodnog pozorišta Sombor, kojom započinje takmičarski deo Teatra na raskršću, kako kažu organizatori, za scenski predložak uzima istoimenu dramu Radoslava >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Dorića o životu i radu jednog od prvih sineasta Balkana Ernesta Bošnjaka.

Poigravajući se Bošnjakovom željom da napravi fabriku snova i igrani film u Somboru na početku 20. veka, Kokan Mladenović odustaje od govornog teatra i pretvara pozorišnu inscenaciju u naraciju nemog filma. Ova inverzija istovremeno je omaž svim onim vizionarima koji pokreću svoja okruženja i kritika odustajanja od vrednosti koje oni sobom nose. Komad se završava u osvit Velikog rata, čijim posledicama počinje poslednja takmičarska predstava - navode organizatori.

Kokan Mladenović kaže da je ovo možda najneobičnija predstava na kojoj je radio, jer ukida reč.

U ovom komadu ne postoji ni jedna jedina scena iz te originalne drame, osim jedne rečenice koju smo sačuvali u titlu: Ako je to tako dobra ideja, otkud ona u Somboru? Ta rečenica ostala je kao omaž, sve ostalo smo mi izmislili na probama. Naša fabula, neke scene negde odstupaju od biografije, negde se drže nje, ali to je celina koju smo pravili. Nama rediteljima ostaje samo taj proces rada i nadam se da vam se predstava dopala, jer meni je to ponajboljih mesec i po dana u životu - objašnjava Mladenović.

Inače, u predstavi igraju Ivana V. Jovanović, Marko Marković, Minja Peković/Marta Bereš, David Tasić Daf, Milijana Makević, Branislav Jerković, Vanja Nenadić, Nemanja Bakić, Dragana Šuša, Aleksandar Vučković i Danica Grubački.

Početak je zakazan za 20 sati.

Podsetimo, Teatar na raskršću trajaće do 19. marta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Uigrani Somborci magičnom predstavom oduševili Nišlije

Izvor: JužneVesti.com, 13.Mar.2019, 10:02

Prvom takmičarskom predstavom niškog festivala Teatar na raskršću Kad bi Sombor bio holivud u režiji Kokana Mladenovića glumci Narodnog pozorišta iz Sombora na neobičan način dočarali su život, umetnički rad, ali i snove prvog jugoslovenskog sinaeste Ernesta Bošnjaka. Uigrani ansambl iz...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.