UNICEF donirao medicinsku opremu Nišu i Leskovcu

Izvor: JužneVesti.com, 12.Maj.2020, 17:47

UNICEF donirao medicinsku opremu Nišu i Leskovcu

Kako bi pomogao u borbi protiv epidemije virusa korona, UNICEF je Kliničkom centru u Nišu i Opštoj bolnici u Leskovcu donirao medicinsku opremu - 9 kiseoničnih protokomera i pulsni oksimetar. U Kliničkom centru kažu da će im ova donacija dodatne ojačati kapacitete u borbi protiv kovida.

Šest kiseoničkih protokomera i pulsni oksimetar uručeni su Kliničkom centru u Nišu, a 3 kiseonička protokomera >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kovid centru u Leskovcu. Ova oprema koristi se u terapiji pacijenta koji su pozitivni na koronu, kaže Ređina De Dominićis, direktorka UNICEF-a u Srbiji, a nabavljena je iz donacija privatnih firmi. Foto: Unicef Srbija - Shubuckl

Veoma cenimo odziv privatnog sektora na apel UNICEF-a za borbu protiv kovid-19 i njihov doprinos za nabavku medicinske opreme koja je neophodna u vreme pandemije. Ovakva mobilizacija sredstava za UNICEF je od ključnog značaja i za redovne programe za decu kao i u vanrednim situacijama - kaže De Dominićis.

Prema rečima Radmila Jankovića, direktora Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš, na ovom odeljenju lečili su se najteži pacijenti kojima su upravo ovi aparati bili potrebni u terapiji. Foto: Unicef Srbija - Shubuckl

Gotovo 70 % pacijenata, od 2.200 koji su bili hospitalizovani u Kliničkom centru Niš, bila je potrebna neka vrsta kiseonične terapije ili kiseonične potpore, a ovi aparati upravo služe kao početna terapija u dopremanju kiseonika iz centralnog dovoda. Ova donacija će dodatno ojačati naš kapacitet. Trenutno imamo još 96 pacijenata koji su hospitalizovani u Kliničkom centru Niš, a većina njih je još uvek zavisna od kiseonične terapije - kaže Janković.

Pulsni oksimetar koristi se za kontrolu vitalnih parametara na neinvazivan način i u svakodnevnoj je upotrebi u niškom Kliničkom centru.

UNICEF je do sada isporučio 56 od ukupno 61 protokomera nabavljenih za zdravstvene ustanove u Srbiji, a biće donirano i 50 respiratora.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

UNICEF isporučije medicinsku opremu u KC niš i bolnicu u Leskovcu

Izvor: JUGpress.com, 13.Maj.2020, 12:12

NIŠ-LESKOVAC..   UNICEF je  isporučio šest kiseoničkih protokomera i pulsni oksimetar Kliničkom Centru Nišu i tri kiseonička protokomera COVID centru u okviru Opšte bolnice u Leskovcu. Kiseonički protokomeri  su donirani kao podrška lečenju COVID bolesnika kojima je potrebna kiseonična...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.