U novembru četiri gostovanja u niškom Narodnom pozorištu

Izvor: JužneVesti.com, 31.Okt.2018, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novembru četiri gostovanja u niškom Narodnom pozorištu

Tokom većeg dela novembra biće događaja u niškom Narodnom pozorištu, a publika će moći da pogleda 13 različitih predstava. Osim domaćih izvedbi, na sceni niškog teatra naći će se i četiri gostovanja - jedno vranjskog i tri beogradskih pozorišta.

Kepler 452-B je predstava vranjskog Pozorišta “Bora Stanković” koja, kako piše portal Vranje net, govori o 25-godišnjoj Sonji, “srećno zaljubljenoj u nesrećnog i krajnje inertnog sredovečnog doktora >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Ivana”.

Saradnja dva privatna beogradska pozorišta Opere i teatra “Madlenianum” i “Moderne garaže” rezultirala je dramom Mitrovdan, koja će gostovati na sceni u Nišu.

Drama Mitrovdan za temu ima ličnosti srpskog patrijarha Gavrila Dožića i srpskog vladike Svetog Nikolaja Velimirovića, a pre svega njihov poslednji susret na Mitrovdan 1946. godine u Nemačkoj - navode u “Madlenianum”-u.

Iz prestonice stižu još dve izvedbe - Savršen kroj i Kraljice. Prva je “dvolična i pomalo komična farsa”, koja razotkriva sve muške slabosti, a govori o susretu novokomponovanog tajkuna i eksentričnog krojača. Za prvi dan decembra zakazana nova premijera

Komad Kraljice Darka Lukića na brojnim poljima i sa različitim žanrovskim predznacima razmatra probleme šovinizma, rata, digniteta intelektualaca, prijateljstva, ljubavi, duhovnosti... Ovaj tekst asocira i na probleme kao što su raspad Jugoslavije, rat, životna egzistencija, kao i pitanje ljudskog morala - kažu u "Beo artu".

“Najsvežija” među predstavama niškog teatra, koje će se davati u novembru, je komad Slikarke, koji će se na Maloj sceni izvoditi tri puta. Ova predstava govori o tome čega se sve žena mora odreći zarad umetnosti u ovom vremenu i prošlom veku.

Od predstava koje su već neko vreme na repertoaru Pozorišta, publika će moći da pogleda istinitu priču o streljanju glumaca u Narodnom pozorištu U čije ime, Herostrata u režiji Irfana Mensura, Mrtve duše rađene po Gogoljevom romanu, kao i mjuzikl Cigani lete u nebo.

Tu je i predstava “starosedelac” niškog pozorišta Gospođa ministarka.

Od “domaćih gostovanja” dva puta će se davati predstava Waj faj, po tekstu i režiji niškog glumca Miroljuba Rikija Nedovića, kao i The party, rađenoj po motivima komedije Marka Kamoletija, a u režiji još jednog Nišlije Marka Đurića.

Inače, od sadržaja u Pozorištu, Nišlije će moći da posete i Naissus jazz festival, koncert Eyota, glumačko veče poezije, kao i akademiju povodom završetka Prvog svetskog rata Čiji si ti, mali narode srpski, u režiji direktora Narodnog pozorišta Spasoja Ž. Milovanovića.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.