Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:24, 31. 10. 2018.

| Kultura

U novembru četiri gostovanja u niškom Narodnom pozorištu

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Narodno pozorište
Gotovo celog novembra scena Narodnog pozorišta zauzeta; foto: arhiva JV

Tokom većeg dela novembra biće događaja u niškom Narodnom pozorištu, a publika će moći da pogleda 13 različitih predstava. Osim domaćih izvedbi, na sceni niškog teatra naći će se i četiri gostovanja - jedno vranjskog i tri beogradskih pozorišta.

Kepler 452-B je predstava vranjskog Pozorišta “Bora Stanković” koja, kako piše portal Vranje net, govori o 25-godišnjoj Sonji, “srećno zaljubljenoj u nesrećnog i krajnje inertnog sredovečnog doktora Ivana”.

Saradnja dva privatna beogradska pozorišta Opere i teatra “Madlenianum” i “Moderne garaže” rezultirala je dramom Mitrovdan, koja će gostovati na sceni u Nišu.

Drama Mitrovdan za temu ima ličnosti srpskog patrijarha Gavrila Dožića i srpskog vladike Svetog Nikolaja Velimirovića, a pre svega njihov poslednji susret na Mitrovdan 1946. godine u Nemačkoj - navode u “Madlenianum”-u.

Iz prestonice stižu još dve izvedbe - Savršen kroj i Kraljice. Prva je “dvolična i pomalo komična farsa”, koja razotkriva sve muške slabosti, a govori o susretu novokomponovanog tajkuna i eksentričnog krojača. Repertoar pozorište novembar Za prvi dan decembra zakazana nova premijera

Komad Kraljice Darka Lukića na brojnim poljima i sa različitim žanrovskim predznacima razmatra probleme šovinizma, rata, digniteta intelektualaca, prijateljstva, ljubavi, duhovnosti... Ovaj tekst asocira i na probleme kao što su raspad Jugoslavije, rat, životna egzistencija, kao i pitanje ljudskog morala - kažu u "Beo artu".

“Najsvežija” među predstavama niškog teatra, koje će se davati u novembru, je komad Slikarke, koji će se na Maloj sceni izvoditi tri puta. Ova predstava govori o tome čega se sve žena mora odreći zarad umetnosti u ovom vremenu i prošlom veku.

Od predstava koje su već neko vreme na repertoaru Pozorišta, publika će moći da pogleda istinitu priču o streljanju glumaca u Narodnom pozorištu U čije ime, Herostrata u režiji Irfana Mensura, Mrtve duše rađene po Gogoljevom romanu, kao i mjuzikl Cigani lete u nebo.

Tu je i predstava “starosedelac” niškog pozorišta Gospođa ministarka.

Od “domaćih gostovanja” dva puta će se davati predstava Waj faj, po tekstu i režiji niškog glumca Miroljuba Rikija Nedovića, kao i The party, rađenoj po motivima komedije Marka Kamoletija, a u režiji još jednog Nišlije Marka Đurića.

Inače, od sadržaja u Pozorištu, Nišlije će moći da posete i Naissus jazz festival, koncert Eyota, glumačko veče poezije, kao i akademiju povodom završetka Prvog svetskog rata Čiji si ti, mali narode srpski, u režiji direktora Narodnog pozorišta Spasoja Ž. Milovanovića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: