U niškom Kliničkom u utorak dan otvorenih vrata za pacijente sa stomom

Izvor: JužneVesti.com, 23.Sep.2019, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U niškom Kliničkom u utorak dan otvorenih vrata za pacijente sa stomom

Za pacijente koji zbog kolorektalnog karcinoma ili neke druge bolesti digestivnog trakta "nose" stomu - otvor na prednjem trbušnom zidu, niški Klinički centar u utorak, 24. septembra od 14 do 19 sati organizuje "Dan otvorenih vrata" u Stoma centru.

U Kliničkom ističu da je život pacijenata sa ugrađenom stomom i njihovih porodica, drugačiji i komplikovaniji i u fizičkom i psihološkom smislu i zahtevaju posebne okolnosti i promenu pojedinih navika.

Tokom "Dana >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << otvorenih vrata" pacijenti će moći da razgovaraju sa lekarima, stoma terapeutima i medicinskim osobljem, a biće obavljani i pregledi.

Pomoćnik direktora KC Niš Goran Stanojević ističe da je ovo nastavak saradnje sa niškim Udruženjem stomiranih pacijenata.

Mogu slobodno da kažem da smo do sada, zahvaljujući zajedničkim naporima, uspeli da prevaziđemo donekle onu fazu kada pacijent misli da je stoma bauk, bez obzira da li je reč o privremenoj ili definitivnoj, pa se nadam da će ovo unapređenje saradnje dobro doći svima, ne samo pacijentima iz Niša već iz čitavog regiona, a i njihovim porodicama takođe - Stanojević.

Najavljuje i da je u planu da u novoj zgradi Kliničkog u prostoru za posete pacijentima, oforme mali "stoma kutak“, gde će pacijenti i njihova porodica moći da potraže savete.

Doktor Stanojević kaže da se pretpostavlja da u Srbiji ima oko 5.000 pacijenata sa privremenim ili trajnim stomama, a na jugoistoku zemlje 800 do 1.000 njih.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.