“U čije ime” i “Cigani lete u nebo” februara u Narodnom pozorištu

Izvor: JužneVesti.com, 01.Feb.2018, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“U čije ime” i “Cigani lete u nebo” februara u Narodnom pozorištu

Bogatiji repertoar prepremilo je niško Narodno pozorište za februar, u odnosu na prethodne mesece. Iako nema premijera ni gostovanja, publika će moći da uživa u starijim predstava poput Edmunda Kina, ali i novitetima poput U čije ime i mjuzikla Cigani lete u nebo.

Februar će otvoriti dve predstave u režiji Irfana Mensura. Već prvog dana meseca izvešće se, kako najavljuju u Pozorištu, Edmun Kin. U predstavi, koja se u Nišu izvodi punih 12 >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << godina, govori se o ekscentričnom glumcu, o kome su pisali i Dima Otac, kao i Pol Sartr.

5 dana kasnije publika će moći da vidi i Herostrata. Radnja počinje kada grčki trgovac Herostrat zapali Artemidin hram, u želji da njegovo ime bude zauvek zapamćeno.

Tako počinje priča o večitoj borbi dobra i zla, primerena za sva vremena i sve prostore. Priča o manipulaciji novcem, moći i vlašću, koja kroz vekove stihijski razara celo čovečanstvo. Priča o borbi pravednika koji ne može da ostane ravnodušan kada zlo, cinizam i licemerje narastaju i prete da zahvate sve unaokolo - kažu u Pozorištu.

Novi mjuzikl Cigani lete u nebo, u režiji Desimira Stanojevića, a po motivima priče Maksima Gorkog na programu je 8. i 20. februara. Tu su i Gogoljeve Mrtve duše. U ovom klasiku reč je o državnom činovniku, koji želi da se obogati trgujući mrtvim dušama.

Mladi makedonski režiser Angelčo Ilievski potpisao je predstavu Gde je nestao Harms, koju odlikuje bogata scenografija, a reč je o borbi čoveka za izgubljenom slobodom, u doba diktature. Poslednjeg dana u mesecu na repretoaru je, kako kažu u Pozorištu, još jedna predstava ovog autora Brod ljubavi, u kojoj, kako on sam kaže “nema ni grama ljubavi”.

Niška publika će moći da pogleda i Žorža Dandena, priču o modernim skorojevićima, zatim i Nušićevu Gospođu ministarku. Ovog meseca, biće prikazana i nova priča U čije ime, koja govori o streljanim glumcima Narodnog pozorišta, nakon oslobođenja Niša 1944. godine.

Detaljan repertoar možete pogledati na sajtu ili Fejsbuk stranici Narodnog pozorišta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.