U Nišavskom i Topličkom okrugu sa HIV-om živi oko 80 osoba

Izvor: RadioCity.rs, 24.Apr.2014, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišavskom i Topličkom okrugu sa HIV-om živi oko 80 osoba

Od  5 novoobolelih u 2013-oj, što je uobičajen broj zaraženih  na nivou godine, nalaze se 4 muškarca i jedna žena.  Jedna osoba je preminula.

Prof. dr Biljana Krstić sa Instituta za javno zdravlje kaže da je bolest kod njih dijagnostifikovana već u odmakloj fazi, što je čest slučaj. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, na području Nišavskog i Topličkog okruga,  od 1987. do novembra ove godine, registrovano je 135 osoba inficiranih HIV-om, i to 109 muškaraca >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << i 26 žena.  
Od ukupog broja registrovanih, 55 je umrlo, tako da 80 osoba živi sa HIV-a. Prof. dr Biljana Krstić  kaže da je realan broj obolelih sigurno duplo veći.
Dominantni način prenosa kod žena je seksulani odnos sa muškarcem, dok je kod muškaraca uzrok prenosa nezaštićeni seksualni odnos sa osobom istog pola. Takođe, jedan od najčešćih uzroka prenosa je razmena pribora za uzimanje narkotika. 
Prof. dr  Biljana Krstić kaže da je rano otkrivanje virusa važno kako bi se simptomi odložili na što duži period i da se na Institutu za javno zdravlje zainteresovani mogu testirati na HIV besplatno, ali i zatražiti savet  dez dokumentacije, anonimno i poverljivo. Uprkos tome, oboleli se najčešće kasno jave Savetovalištu.  
A danas se sa HIV-om može živeti dugo i kvalitetno, uz smanjenje mogućnosti prenosa HIV-a na druge osobe, ali samo ukoliko se osobe inficirane HIV-om  na vreme uključe u specifično lečenje koje omogućava uspešnu kontrolu HIV-a.  

Sandra Mančić iz Udruženja građana Sunce,  koja pruža podršku obolelima, kaže da nije lako suočiti se sa posledicama i da se mnogi kada saznaju za infekciju ne ponašaju odgovorno, jer ne žele sebi da priznaju bolest, drugi se uplaše.
Zato je važno da se te  osobe odmah obrate Savetovalištu,  kako bi se što pre preduzele odgovarajuće mere. Ona ističe da iako su njeno Udruženje, Omladina JAZAS-a i Institut za javno zdravlje, mnogo radii na edukaciji stanovništva i otklanjanju predrasuda, one i  dalje postoje. Predrasude se ne odnose samo na inficirane osobe, već i na sve one iz njihovog neposrednog okruženja, koje su ih prihvatile i druže se sa njima. Zato je neophodno da se sa radionicama i raznim aktivnostima  u rušenju tih barijera nastavi, rekla je Sandra Mančić. 
Povodom 1. decembra, mladi su održali performans na Trgu kralja Milana. U Udruženju građana “Sunce” u Durmitorskoj ulici, prikazan je dokumentarni film o HIV-u, a u niškim klubovima organizuju se žurke.
Omladina JAZAS-a nastavlja sa aktvnostima tokom decembra. U planu su kreativne radionice i obilazak srednjih škola, tokom kojih će mladi informisati  srednjoškolce  o HIV-u, i o svemu važnom što mladi treba da znaju a odnosi se na preventive i zaštitu. 
Među aktivnostima,  do kraja decembra,  u Nišu  je i Tribina u Skupštini grada u organizaciji Saveta za mlade grada Niša, a od 2. do 6.  decembra planiran je niz kreativnih radionica u KZM grada, a koje realizuju Institut za javno zdravlje i Omladina JAZAS-a.

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.