U KC Niš bezbedno operisali pacijenta sa teškim poremećajem koagulacije krvi uz pomoć nove opreme

Izvor: JužneVesti.com, 21.Jan.2021, 14:29

U KC Niš bezbedno operisali pacijenta sa teškim poremećajem koagulacije krvi uz pomoć nove opreme

Po prvi put u operacionim salama u Kliničkom centru Niš korišćena je mašina za intraoperativno spašavanje krvi, što je doprinelo tome da rizična operacija kod 82-godišnjeg pacijenta, sa teškim poremećajem koagulacije krvi, bude uspešno obavljena, saopštili su iz ove ustanove. Kažu da je reč o velikom uspehu niških lekara, a da je za uspeh zaslužan i multidiscipliran pristup.

Iz Kliničkog centra objašnjavaju da je urađena operacija osteosinteze preloma butne kosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << a u timu su bili hirurg ortoped i transfuziolog-hematolog. Korišćen je aparat za intraoperativno spašavanje krvi i fibrinski lepak, a po pravi put je u salama tokom ortopedskih operacija korišćen i "dim evakuator".

Transfuziolog i hematolog sa Klinike za kardiohirurgiju Milan Lazarević je asistirao i rukovodio mašinom za intraoperativno spašavanje krvi i kaže da je ona veoma značajna kod pacijenata kod kojih nije moguće uraditi skrining testiranje pre zahvata.

U ovakvim situacijama, kada je nemoguće odrediti faktor koagulacije, ovaj aparat ima zaista presudnu ulogu, jer na najbezbedniji način, za vrlo kratko vreme, nadoknađuje izgubljenu krv pacijenta, vraćajući njegovu, sopstvenu, iz mašine u krvotok, čime se izbegava svaka mogućnost za bilo kakva neslaganja ili alergije i infekcije, smanjuje se vreme čekanja i što je najbitnije, omogućava komfor hirurgu operatoru za izvođenje samog zahvata - izjavio je Lazarević.

Kako ističu stručnjaci iz ove oblasti, primenjene metode tokom ove intervencije, od izuzetnog su značaja za bezbednost pacijenta i osoblja u operacionoj sali u toku same hirurške intervencije, kao i za što brži, postoperativni oporavak pacijenata.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.