Tri fakulteta u Nišu uvode besplatne higijenske uloške za studentkinje

Izvor: JužneVesti.com, 22.Sep.2023, 10:57

Tri fakulteta u Nišu uvode besplatne higijenske uloške za studentkinje

Filozofski, PMF i Mašinski fakultet u Nišu pridružili su se akciji “Ženske inicijative” i uvode besplatne higijenske uloške kako bi pomogli studentkinjama. Ulošci će se nalaziti u toaletima tih fakulteta i biti dostupni u svakom trenutku. Studentkinja koja je pokrenula akciju u ime Saveza studenata Filozofskog fakulteta Magdalena Kostić kaže da se nada da će ova ideja koju šire na fakultetima "biti inspiracija svim institucijama u zemlji da i one uvedu besplatne uloške". >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Iz “Ženske inicijative” kažu da je to što se osam fakulteta u Srbiji pridružilo akciji pokazatelj da zajednica prepoznaje i pozitivno utiče na rešavanje problema “menstrualnog siromaštva”.

Ne smemo da zaboravimo da je uz pomoć “Ženske inicijative” prethodne dve i po godine obezbeđeno i ohrabreno preko 𝟏𝟓.𝟓𝟓𝟎 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐞𝐧𝐭𝐤𝐢𝐧𝐣𝐚 𝐢 𝟔𝟑𝟎 𝐬𝐫𝐞𝐝𝐧𝐣𝐨š𝐤𝐨𝐥𝐤𝐢 na četiri univerziteta i u dve srednje škole u Srbiji, gde se u 40 javnih toaleta obrazovnih institucija u svakom trenutku nalazi hitan higijenski uložak - navode iz “Ženske inicijative”

Zasada, poslednji koji se priključio akciji je niški Filozofski, a studentkinja koja je pokrenula akciju u ime Saveza studenata Magdalena Kostić kaže da je na ovom fakultetu 3.028 studentkinja, a u svakom ženskom toaletu postavljene su kutije sa ulošcima.

Kutije su vidljive i dostupne svakome. Pored njih se nalaze i plakati sa jednom lepom porukom podrške "Ženske inicijative". Taj gest je posebno lep, verujem da samo može dodatno ohrabriti čak i one devojke koje bi se možda postidele da uzmu uložak. Fakultet nas je podržao u ovome - kaže Kostić.

Ulošci dostupni u ženskim toaletima; foto: Marko Sotirović U našoj zemlji postoji nedovoljna svest o problemu menstrualnog siromaštva koje se odnosi na poteškoće sa kojima se žene susreću pri kupovini menstrualnih proizvoda, ističe Magdalena Kostić.

Zbog toga što finansijski ne mogu da obezbede kvalitetne uloške, žene i devojke nalaze jeftiniju alternativu, a neke čak zbog toga što ne mogu da imaju dovoljnu količinu, pribegavaju tome da na primer jedan uložak koriste mnogo duže nego što bi trebalo. Rešenje ovome jesu svakako besplatni ulošci. Inspirisani time što su devojke iz organizacije "Ženska inicijativa" iz Novog Sada na svom fakultetu pokrenule priču besplatnih uložaka i podizanja svesti o menstrualnom siromaštvu, odlučili smo da im se pridružimo i uvedemo besplatne uloške na našem fakultetu - dodaje studentkinja.

Ona se nada da će se ova ideja raširiti.

Posebno bih napomenula to da se nadam da će ova ideja koju širimo na fakultetima, biti inspiracija svim ostalim institucijama u zemlji da i one uvedu besplatne uloške. Ipak, svaka žena zaslužuje da se oseća sigurno i lepo dok je na poslu - dodaje Kostić.

Ono što je važno, dodaje Magdalena Kostić, studenti su ti koji treba da budu inspiracija jedni drugima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.