Treći slučaj nestanka robe za mesec dana u niškim carinarnicama

Izvor: JuznaSrbija.info, 07.Nov.2018, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treći slučaj "nestanka" robe za mesec dana u niškim carinarnicama

Nastavljajući kontrolu javnih carinskih skladišta u Nišu carinici su 6. novembra 2018. godine otkrili još jedno u kojem nedostaje 350 flaša različitih stranih alkoholnih pića i 25 kilograma tableta „pantenol“.

Reč je o alkoholnim pićima „Vodka Romanoff“, „Ouzo Philippos“, „Teqila Mendosa“ i 25 kilograma tableta „pantenol“, koji su pušteni u slobodan promet pre okončanja carinskog postupka i naplate uvoznih dažbina.

Ovo je za poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << nedelju dana treće skladište u Nišu u kome su otkrivene nepravilnosti. Zahvaljujući razmeni informacija sa Poreskom upravom prethodno je otkriveno izuzimanje više od 30 tona robe ispod carinskog nadzora u dva skladišta u tom gradu.

U svim otkrivenim slučajevima, odgovorna lica, držaoci skladišta, će najpre morati da izmire sve obaveze prema državi i plate uvozne dažbine (carinu, PDV i akcize) na robu koja nedostaje na stanju. Potom će pred nadležnim sudom odgovarati i zbog zloupotrebe robe pre okončanja carinskog postupka i nepropisnog vođenja evidencije.

Bez obzira na to što se prostor gde se roba smešta naziva ''javno carinsko skladište'', njime ne upravlja carinska služba, niti u njima carinici obezbeđuju robu, već su zaduženi za njihove redovne i vanredne kontrole sve dok se carinski postupak nad robom ne okonča.

Nije naodmet ponoviti, da su držaoci skladišta u obavezi da prilikom njihovog otvaranja polože bankarsku garanciju koja omogućava da se dažbine naplate ukoliko se sa robom nešto desi pre okončanja postupka.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.