Tiha pobuna lekara niškog GAK-a zbog nedostatka lekova i aparata

Izvor: JužneVesti.com, 06.Nov.2018, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tiha pobuna lekara niškog GAK-a zbog nedostatka lekova i aparata

Kako su pacijentkinje koje leže u Porodilištu kazale, jutros im je vizita izostala, te su posumnjale da su sami lekari prestali da rade jer nisu imali čime pošto su mnoge lekove u prethodnom periodu kupovale same. U Kliničkom centru nisu potvrdili da je bilo bilo kakve obustave rada od strane lekara, ali su rekli da je bilo "problema i žalbi zaposlenih u vezi sa lekovima i aparaturom".

Same žene koje su se skoro porodile kazale su da na klinici nema lekova, te da sumnjaju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da ih lekari zbog toga jutros nisu obišli. Ipak, kako im niko nije objasnio koji je razlog nedolaska, protest lekara zbog uslova na klinici ostao je na nivou njihovih sumnji. Porodilje nezadovoljne uslovima u GAK-u; Foto: JV/V. Milić

Čekam da izađem i ne mogu da izađem jer je u toku obustava rada. S punim pravom je obustava zato što ovde ništa od lekova ne daju. Počev od porođaja, gde nije bilo lekova buskopan, na primer. U šok sobi nemaju ništa apsolutno. Ne bih ni znala šta da kupim, da mi zaposlena koju poznajem nije rekla, jer lekari ništa ne pričaju, a ženama posle carskog reza "trodone" daju - kazala je jedna porodilja.

Lekari GAK-a nisu želeli javno da govore o problemima zbog kojih su negodovali, a direktor Klinike Bojan Lukić uputio je novinarku na portparola Kliničkog centra.

Iz Uprave Kliničkog centra potvrdili su da su im se lekari GAK-a danas posle kolegijuma obratili dopisom zbog stanja na Klinici. Objašnjavaju da su sa delegacijom Klinike sastančili kako bi prevazišli trenutnu situaciju. Iako nisu precizirali koji konkretno medikamenti i aparati nedostaju Ginekološko-akušerskoj klinici, iz Uprave KC su kazali da je ova situacija prevaziđena.

Sve sugestije lekara i osoblja, vezane za medicinsku opremu koja je trenutno u kvaru ili je u postupku popravke od strane ovlašćenih servisera, već će danas biti prosleđene resornom Ministarstvu, a naravno, Uprava Centra je problem i delimično rešila, preraspodelom aparature sa drugih klinika - naveli su iz KC.

Inače, kažu i da su još pre današnjeg hitnog sastanka sa lekarima GAK-a potpisali dodatni aneks ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje i sa dobavljačima, kako bi nabavili lekove i medicinska sredstva koja nedostaju porodilištu.

Na taj način je obezbeđeno snabdevanje svih medicinskih sredstava i lekova, koje su u tom trenutku, prema rečima zaposlenih na Klinici, nedostajali - uveravaju iz KC.

Iz ove zdravstvene ustanove nisu odgovorili na pitanje da li su lekari bili u "tihom" protestu jutros i tvrde da se rad na GAK-u odvija nesmetano.

Rad na Klinici se odvija nesmetano i ni na koji način, nijedan pacijent na GAK, nije i neće ni u jednom trenutku biti ugrožen, niti uskraćen za bilo koju zdravstvenu uslugu koju naša ustanova prema Zakonu treba da pruži - dodaju iz KC.

Inače, porodilište je ostalo u starom delu Kliničkog centra, a osim toga što je ženama koje rađaju već postalo "normalno" da same donose lekove i bolnički materijal, one su se vrlo često žalile na uslove u kojima borave posle porođaja, posebno na stanje toaleta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.