Svetski dan slobode medija obeležen u Nišu: Novinarstvo je teško ugrožena profesija

Izvor: JužneVesti.com, 03.Maj.2023, 17:01

Svetski dan slobode medija obeležen u Nišu: Novinarstvo je teško ugrožena profesija

Minutom ćutanja zbog tragedije u Beogradu počelo je obeležavanje Svetskog dana slobode medija, koji Srbija dočekuje, kako kažu iz Udruženja novinara Srbije, u atmosferi najmanjeg nivoa dijaloga od Drugog svetskog rata, kao profesija koja je teško ugrožena.

Studen novinarstva pročitao proglas; foto: S. V. U senci događaja iz Beograda, Udruženje novinara Srbije zajedno sa novinarima i studentima iz Niša, obeležilo je Svetski dan slobode medija akcijom “Pet minuta gromoglasne >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << tišine” na Trgu Kralja Milana. Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević poručio je da mora da postoji novinarski profesionalni entitet koji će braniti osnovne vrednosti slobode govora i dijalog.

Nije slučajno što smo u Nišu danas, jer pritisak koji trpe ljudi van prestonice u lokalnim medijima na različitim nivoima je gotovo neopisiv. On se dešava na dnevnom nivou i on dnevno opterećuje profesiju koja bi morala da svedoči slobodu, koja bi morala da svedoči istinski dijalog, koji je suština našeg odnosa sa stvarnošću i našeg odnosa prema drugima - rekao je Rakočević.

U proglasu Udruženja novinara Srbije, koje je pročitao student novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu Nenad Stanković, navode da je u 2022. godini UNS evidentirao ukupno 140 slučajeva pretnji, pritisaka i napada, što je gotovo dvostruko više nego u 2021. godini, kada su u UNS-ovoj bazi zabeležena 74 slučaja.

U 2022. godini UNS evidentirao 140 slučajeva pretnji; foto: S. V. Najučestaliji pokušaj gušenja slobode medija bile su pretnje koje su novinari dobijali preko društvenih mreža, a osim pretnji evidentirani su i brojni pritisci na novinare koji su uglavnom dolazili od predstavnika političkih partija, u najvećoj meri od članova vladajuće stranke.

Zbog toga UNS traži da nadležni organi efikasno istraže sve pretnje novinarima i medijskim radnicima i da o rezultatima tih istraga redovno obaveštavaju medije i javnost, a među zahtevima je i da se javni novac pravedno raspodeljuje kako bi se očuvao medijski pluralizam i omogućilo kvalitetno informisanje građana.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.