Izvor: JUGpress.com, 03.Maj.2023, 20:03

UNS u Nišu obeležio Svetski dan slobode medija : Teško je biti novinar u Srbiji

NIŠ

UNS je Svetski dan slobode medija slobode obeležio u Nišu akcijom “Pet minua gromoglasne tišine”. Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević je istako da nije slučajno izabran Niš „jer  pritisak koji trpe ljudi van pestonice u lokalnim medijima je gotovo neopisiv“. U okviru akcije organizovana je na Trgu kralja Milana izložba karikatura na temu slobode govora i prava novinara. Usledio je i minut ćutanja za učenike i zaposlene koji su ubijeni u školi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u Beogradu.

 „On se dešava na dnevnom nivou i dnevno opterećuje profesiju koja je bi morala da svedoči slobodu i istinski dijalog kao suštinu našeg odnosa prema drugima i stvarnosti”, istakao je Rakočević.

                                      Na skupu je pročitan proglas UNS-a povom Svetskog dana sloode medija u kome je istaknuto da će godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari u Srbiji pamtiti po dvostruko većem broju pretnji, pritisaka i napada.

                                 “U godini iza nas UNS je evidentirao ukupno 140 slučajeva pretnji, pritisaka i napada, što je gotovo dvostruko više nego u 2021. godini kada su zabeležena 74 slučaja”, rečeno je u proglasu.

                              U saopštenju koje je pročitano rečeno je i da sufinansiranje medija preko projekata na lokalu obesmišljeno.

                              “Umesto da bude vid značajne finansijske podrške u radu medija, sufinansiranje medijskih projekata u opštinama i gradovima postalo je sredstvo nedvosmislenog političkog uticaja na novinare”, naveli su u UNS-u.

                          Najučestaliji pokušaj  gušenja slobode medija bile su pretnje koje su novinari dobijali preko društvenih mreža, a UNS je evidentirao i brojne pritiske na novinare koji su uglavnom dolazili od predstavnika predstavnika političkih partija, a u najećoj meri od članova vladajuće stranke, čulo se na skupu. Nedovoljno efikasni rad nadležnih organa na suzbijanje ugrožavanja bezbednoti novinara kao i loš ekonomski položaj medijskih radnika dodatno upućuju na to „da je teško biti novinar u Srbiji”, kazali su u UNS-u.

                          Na skupu je zatraženo da  nadležni organi efikasno istraže sve pretnje novinarima i medijskim radnicima i da o rezultatima tih istraga redovno obaveštavaju medije i javnost. Među zahtevima je i izmena Кrivičnog zakona tako da više oblika napada na novinare bude obuhvaćeno krivičnom odgovornošću, da Tužilaštvo za organizovani kriminal, u skladu sa Rezolucijom koju je na predlog UNS-a donela Međunarodna federacija, preuzme slučaj Milana Pantića i da što pre budu rasvetljene okolnosti  smrti novinarke Dade Vujasinović.

                          Proglasom je zatraženo i da se kazne nalogodavci i izvršioci ubistva Slavka Ćuruvije, da se zakonima propiše bolja zaštita od SLAP tužbi, da se obezbedi efikasna institucionalna zaštita novinara od pritisaka nosilaca javnih funkcija, vlasnika medija i drugih moćnika i da se javni novac pravedno raspodeljuje kako bi se očuvao medijski pluralizam i omogućilo kvalitetno informisanje građana.

                           Zatraženo je da  kosovske institucije i međunarodna uprava na Кosovu hitno formiraju Međunarodnu ekspertsku komisiju radi istraživanja ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Кosovu od 1998. do 2005. godine. (kraj) VP/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.