Sveta arhijerejska liturgija i litije povodom gradske slave (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 03.Jun.2014, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveta arhijerejska liturgija i litije povodom gradske slave (VIDEO)

Nišlije su ove godine gradsku slavu sveti car Konstantin i carica Jelena obeležile skromnije nego ranije u istoimenom hramu u parku Svetog Save. Crkveni poglavari i gradski zvaničnici tom prilikom pozvali su Nišlije na plemenitost i solidarnost.

Svetom arhijerejskom liturgijom počela je proslava gradske slave u crkvi svetog cara Konstantina i carice Jelene. Liturgiju je predvodio niški vladika Jovan. U svojoj propovedi podsetio je Nišlije na neke vrline, koje se, kako on kaže, vremenom zaboravljaju.
Mnogi niški zvaničnici prisustvovali su liturgiji i litijama oko hrama. Nišlijama je slavu čestitao i gradonačelnik Niša, profesor doktor Zoran Perišić.
Povodom gradske slave u Nišu će od 3. do 6. juna biti održan i tradicionalni međunarodni simpozijum vizantologa „Niš i Vizantija XIII“. Takođe u čast gradske slave u galeriji u Tvrđavi otvorena je izložba niških umetnika „Refleksije Vizantije 2014“. Izložba je otvorena do 8. juna.
 
 

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Okupljanje na dan slave

Izvor: RTS, 03.Jun.2014

Sveti car Konstantin i carica Jelena slava je koja se obeležava i u istoimenoj crkvi u Velikom Trnovcu. U tom selu kod Bujanovca, pravoslavni vernici okupljaju se jednom godišnje, 3. juna, da svečanom liturgijom nastave tradiciju. Od 1970. godine u Velikom Trnovcu nema srpskih porodica. ..Crkva Cara...

Nastavak na RTS...

Skromno obeležavanje gradske slave Niša

Izvor: JužneVesti.com, 03.Jun.2014

Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene i litijama oko hrama danas je svečano obeležena gradska slava Niša.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.