Svedočanstva saboraca iz rata 1999. na promociji knjige u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 26.Nov.2019, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočanstva saboraca iz rata 1999. na promociji knjige u Nišu

Šezdeset treća, trenutak večnosti je nova knjiga Momčila Minića Moce koja svedoči o događajima sa Košara i ratu 1999. godine, a na promociji koja se održava u četvrtak, 28. novembra u Univerzitetskoj biblioteci "Nikola Tesla" će osim autora govoriti i svedoci i njegovi ratni drugovi.

Minić je rođen 1959. godine u Nišu, a iako se padobranstvom bavi od 1977. godine i odslužio je vojni rok u 63. padobranskoj brigadi dve godine kasnije, rat u bivšoj Jugoslaviji >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je dočekao vozeći jedan niški taksi.

Kada je izbio rat javio se svojoj jedinici i ubrzo krenuo u borbene zadatke, a svoja sećanja je zabeležio.

Deo svog života iz 1991. i 1992. godine opisao je u njegovoj prvoj knjizi Nebeska ruža. 1999. godine ponovo sa svojom jedinicom odlazi na borbeni zadatak na Kosovo, u rejon Košara. Ova knjiga predstavlja autentično svedočanstvo o tadašnjim događajima - navode u biblioteci.

Njegova nova knjiga koju će promovisati u niškoj Biblioteci je, kažu, ove godine dobila nagradu "Bronzani vitez", na najprestižnijem književnom takmičenju slovenskih naroda "Zlatni vitez", koje je održano pod pokroviteljstvom patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila i predsednika Rusije Vladimira Putina.

Tako se, u jakoj konkurenciji od preko 300 prijavljenih dela, Nišlija Minić našao u društvu pređašnjih laureata poput Dobrice Ćosića, Ljiljane Habjanović i drugih - dodaju.

Na promociji koja počinje u 17:30 u svečanoj sali Univerzitetske biblioteke će pored Minića govoriti i svedoci i njegovi ratni drugovi - Dalibor Đorđević, vojnik rezervista i padobranac 63. padobranske brigade i potpukovnik Vidoje Kovačević, čije je ranjavanje opisano u knjizi, a koji je u vreme ratnih sukoba bio načelnik štaba 63. padobranske brigade, a danas je vojni penzioner i predsednik Udruženja vetarana padobranaca 63. padobranske brigade.

Organizatori kažu da je prisustvo besplatno, ali da je potrebno poslati prijavu mejlom na info-ubn@ni.ac.rs.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Razgovor o knjizi “63. trenutak večnosti” Momčila Minića

Izvor: Megafon.co, 26.Nov.2019

Razgovor o knjizi “63. trenutak večnosti”, autora Momčila Minića, održaće se u četvrtak, 28. novembra, u 17:30h u svečanoj sali Univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla” u Nišu.. Osim autora, razgovor će voditi i svedoci događaja koje je Minić opisivao u knjizi:. – Dalibor Đorđević,...

Nastavak na Megafon.co...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.