Svečano i sa zakašnjenjem otvorena mala scena Narodnog pozorišta u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 01.Mar.2024, 17:26

Svečano i sa zakašnjenjem otvorena mala scena Narodnog pozorišta u Nišu

Decenijama željena, godinama najavljivana, a mesecima sa zakašnjenjem, otvorena je mala scena Narodnog pozorišta Niš na kojoj će, pored velike scene, biti izvođene predstave niškog teatra i gostujućih ansambala. Otvaranju je prethodila svečanost i uručivanje zahvalnice, kako kažu, najzaslužnijoj od svih zaslužnih, ministarki kulture Maji Gojković, a posle svečanosti je izvedena predstava Sladoled.

Kao jedan od najradosnijih momenata Narodnog pozorišta Niš >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << poslednjih decenija, opisao je svečano otvaranje male scene Spasoje Ž. Milovanović, upravnik tetra.

Dobrodošli na jednu od zlatnih stranica našeg pozorišta. Samo 9 godina posle pripajanja Niša matici, posle gotovo 500 godina pod ropstovom Osmanlijskog carstva, formirano je Narodno pozorište Niš. Najbitnije osobe Stevan Sremac i Mihalo Dimić, kao prvi upravnik, formirali su Narodno pozorište. Od tada do danas ono radi u kontinuitetu. Godine 1938. završena je zgrada, 1956. dograđena i od tada do danas nikada temelj nije sređivan. Zato je ovo veliki trenutak. Nije svakidašnja situacija da se gradi pozorište - rekao je Milovanović.

Brojni gosti na svečanosti; foto: Ljubica Jocić Jedno od najstarijih srpskih pozorišta Pozorište Sinđelić osnovano je je 11. marta 1887. godine i ove će napuniti 137 godina, a ta dugotrajnost je izraz civilizacijskog dostignuća jednog društva, ističe Milovanović.

To je poseban odnos i prema nacionu i građanskom društvu. Ono što je bitno, pozorište je neraskidivo vezano za modernu istoriju Srbije. Ne slučajno, himna Srbije je nastala iz pozorišne predstave. Ne može se zamisliti društveni napredak bez institucionalng pozorišta o kom brine. Posle duže od pet decenija zagovaranja o prostoru, Narodno pozorište Niš je otvorio novi prostor. On će omogućiti drugačiji pristup pozorišnoj umetnosti, pozorišni izraz i da mlade kolege i koleginice koji nemaju priliku da budu stalni članovi ansambla imaju svoj prostor - dodao je upravnik.

Poslednji probijeni rok za završetak radova na izgradnji male scene bio je 27. decembar prošle godine - tender za izgradnju raspisan u aprilu, propraćen je brojnim ispravkama, ali i poništavan, pošto su se pojedine kompanije žalile da su diskriminisane i da dokumentacija nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Na kraju posao je dobilo pet firmi iz Beograda, kao i građevinsko preduzeće Tončev gradnja poslanika SPS-a i ministra Novice Tončeva.

Ima skoro 60 mladih koji završavaju ili su završili neku od pozorišnih akademija. Više su nego dobrodošli u ovaj prostor. Kao i drugi koji su spremni da govore o umetnosti, o društvu u kom živimo ovde i sada i spremni da svoju različitost pokažu na ovoj sceni sa ogromnim uvažavanjem. Ako imamo jedan najmanji zajednički sadržalac, gde se slažemo, a to je pozorište, svako je dobrodošao. Prva premijera na ovoj sceni biće diplomska predstava u režiji Nevene Dimitrijević - dodao je Milovanović.

"Zaslužnom" je Spasoje Ž. Milovanović proglasio i ministarku kulture Maja Gojković koja je dobila zahvalnicu Narodnog pozorišta. Ona je rekla da je ovo, posle mnogo godina, prvi novi prostor u nekom pozorištu.

Pre samo dve godine na istom ovom mestu smo započeli razgovore da se Narodno pozorište proširi i dobije novi deo zgrade. Ministarstvo kulture i Vlada Srbije izdvojili su 1,27 miliona evra i tako na delu pokazali koliko su ulaganja u kulturu i njena decentralizacija bitni za ukupni kvalitet života u jednom gradu i državi - rekla je Maja Gojković.

Sala je finansirana iz budžeta, parama svim građana Niša i Srbije.

Nakon svečanog otvaranja odigrana je predstava Sladoled.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Otvorena Mala scena: Nove mogućnosti za niško Narodno pozorište - dve scene obogaćuju kulturnu ponudu grada

Izvor: JuznaSrbija.info, 01.Mar.2024

Dugo očekivano otvaranje Male scene Narodnog pozorišta u Nišu obeleženo je premijerom predstave "Sladoled", koja je donela novu dimenziju kulturnom životu grada...Današnji događaj bio je istinski kulturni, okupivši ljubitelje pozorišta, i nezaobilazne funkcionere, među kojima se istakla i ministarka...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.