Sutra počinje završni ispit, provera testova na najvišem nivou - poručuju iz Školske uprave

Izvor: JužneVesti.com, 22.Jun.2021, 14:01

Sutra počinje završni ispit, provera testova na najvišem nivou - poručuju iz Školske uprave

Testom iz maternjeg jezika u sredu, 23. juna, počinje polaganje male mature u celoj Srbiji, zatim u četvrtak sledi test iz matematike, a u petak kombinovani test. Prema rečima načelnika Školske uprave za Nišavski, Pirotski i Toplički okrug Dragana Geja, nakon polaganja testovi će biti skenirani u ETŠ "Nikola Tesla", prosleđeni u Beograd u centralu, a zatim dalje na proveru u dve škole.

Testovi dopremljeni u 72 kutije stigli su u Niš, do sutra u 7 sati biće u školama, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << dok učenici polaganje počinju od 9 sati, ali je potrebno da dođu pola sata ranije, kažu u Školskoj upravi.

Testovi se slivaju u školu Nikola Tesla i tu postoje skeneri i ljudi koji su obučeni da skeniraju sve te testove. Skenirani testovi pakuju se i ostaju u školi, to niko ne dira oni su slikani. Kao takvi idu u centralnu bazu u Beograd i odatle se šalju u druga mesta u Srbiji gde će nastavnici da pregledavaju ne znajući koji test pregledavaju - ističe Gejo.

U dve različite škole pregleda se isti test, ukoliko se rezultati ne poklope uključuje se i treće lice za proveru, objašnjavaju u Školskoj upravi.

Za polaganje završnog ispita prijavilo se 3.500 učenika u sva tri okruga, od kojih je 2.200 iz Niša.

Nama se, što je još bitnije, pridružuju na skeniranje testova iz školskih uprava Zaječar i Leskovac, dolaze nam još četiri okruga i mi ćemo skenirati ukupno za tri dana 33.000 testova učenika osmog razreda - dodaje Gejo.

Kako objašnjava, skeniranje testova radi se uz nadzor kamera, tako da je ove godine bezbednost podignuta na najviši nivo.

Osnovci i srednjoškolci od danas su na raspustu, ali će za učenike osmog razreda pravi odmor početi tek za vikend kada završni ispit bude gotov.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Kako izbeći najčešće greške na maloj maturi

Izvor: Danas, 22.Jun.2021

Ne brzati i pažljivo čitati zadatke, ključna je poruka nadležnih učenicima koje od danas čeka polaganje male mature. Završni ispit startuje polaganjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, sutra je na redu matematika, a prekosutra kombinovani test.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.