Izvor: JuznaSrbija.info, 23.Apr.2016, 13:40 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Stari recepti iz Niša: Posna musaka od tikvica i lisičarke
Danas spremamo posnu musaku od tikvica i lisičarke, često delikatesno jelo u manstirima u okolini Niša, za vreme posta.
Potrebno je:
krompir 0,5 kg
1 praziluk
1 šargarepa
300 g koprive
3-4 tikvice
400 g lisičarke ili kao krajnja zamena, šampinjoni
biber
ulje (maslinovo)
so
Priprema
Narendati šargarepu, sitno iseckati praziluk, koprive i >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << lisičarke ili šampinjone.
Dinstati na malo ulja, poklopljeno, nakon 3-4 minuta dodati začin, malo bosiljka, biber i na vrh kašičice rendanog đumbira.
Očistiti tikvice, iseći na tanke kolutove, jednu poređati po dnu vatrostalne posude i sipati fil od povrća sa šampinjonima.
Ređati red krompira u kolutovima, pa fil, tikvice i tako do kraja.
Zaliti domaćim paradajz sokom, pomešanim sa maslinovim uljem.
Peći sat vremena na 180 stepeni.
Poslužiti uz salatu od seckanih rotkvica i mladog luka sitno seckanog i usoljenog sa vinskim sirćetom.
Prijatno!
Nastavak na JuznaSrbija.info...