Stari recepti iz Niša: Posna musaka od tikvica i lisičarke

Izvor: JuznaSrbija.info, 23.Apr.2016, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari recepti iz Niša: Posna musaka od tikvica i lisičarke

Danas spremamo posnu musaku od tikvica i lisičarke, često delikatesno jelo u manstirima u okolini Niša, za vreme posta.

Potrebno je:

krompir 0,5 kg

1 praziluk

1 šargarepa

300 g koprive

3-4 tikvice

400 g  lisičarke ili kao krajnja zamena, šampinjoni

biber

ulje (maslinovo)

so

Priprema

Narendati šargarepu, sitno iseckati praziluk, koprive i >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << lisičarke ili šampinjone.

Dinstati na malo ulja, poklopljeno, nakon 3-4 minuta dodati začin, malo bosiljka, biber i na vrh kašičice rendanog đumbira.

Očistiti tikvice, iseći na tanke kolutove, jednu poređati po dnu vatrostalne posude i sipati fil od povrća sa šampinjonima.

Ređati red krompira u kolutovima, pa fil, tikvice i tako do kraja.

Zaliti domaćim paradajz sokom, pomešanim sa maslinovim uljem.

Peći sat vremena na 180 stepeni.

Poslužiti uz salatu od seckanih rotkvica i mladog luka sitno seckanog i usoljenog sa vinskim sirćetom.

Prijatno!

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.