Sotirovski ima tim bivših novinara, ali iz budžeta Niša plaća spoljnog saradnika za promociju

Izvor: JužneVesti.com, 28.Feb.2024, 12:51

Sotirovski ima tim bivših novinara, ali iz budžeta Niša plaća "spoljnog saradnika" za promociju

I pored brojnih članova u timu gradonačelnice Dragane Sotirovski, među kojima ima i bivših novinara, a za koje kaže da treba da prate njen tempo i "budu budni 24 sata dnevno", za usluge promocije gradonačelnice i izradu informatora, iz budžeta Grada će biti plaćeno 480.000 dinara na račun višegodišnjeg novinara, sada penzionera i voditelja Belamija Miroslava Ćosića.

Iz kabineta gradonačelnice tvrde da je njegov zadatak da 6 meseci za po 80.000 mesečno >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << radi na informatoru, a da to nema veze sa njegovim angažovanjem u emisiji Peta noć ili uređivanjem naslovne strane Narodnih novina gde je u ponedeljak izašlo i javno priznanje za ideju Dragane Sotirovski.

Ugovor potpisan oktobra i traje do aprila; foto: printscreen Spisak zaposlenih u Kabinetu gradonačelnice zvanično ne postoji, pa građani često ne znaju ko je sve zaposlen tamo gde ima 16 pozicija po sistematizaciji, dok se situacija na terenu ne slaže sa onim što je "na papiru".

Da li članovi njenog tima nisu dovoljni da se napiše informator o godinama njene vlasti koji je gradonačelnica najavila još novembra prošle godine ili je želela iskusnog i veštog u pisanoj reči - ostaje nejasno.

Ugovor o uslugama promovisanja je sastavljen 16. oktobra 2023. godine između Miroslava Ćosića i Grada Niša koji je tada predstavljala v. d. načelnice Marina Janković. Potpisan je na šest meseci i važi do 23. aprila ove godine, a Ćosić će do 10. svakog meseca biti plaćen 80.000 što je 480.000 za šest meseci u neto iznosu.

Ugovor podrazumeva kreiranje nacrta sadržaja publikacije koja obuhvata aktivnosti Gradonačelnika saglasno njegovim obavezama, razvoj metodologije za izradu publikacije, bilo da je ona organizovana po temama ili hronološki, sakupljanje neophodnog materijala za kreiranje publikacije, predlaganje odgovarajućeg formata za objavljivanje publikacije i Pružanje druge usluge vezane za predmet ugovora u skladu sa potrebama Naručioca - piše u ugovoru.

Miroslav Ćosić, koji vodi poznatu emisiju Peta noć na Belamiju i uređuje naslovnu stranu Narodnih novina rekao je da ova saradnja iz malo drugačijih razloga.

To je više humanitarno, jer sam došao u situaciju da budem gladan. Svuda sam molio za pomoć jer mi je banka uzela stan, a uzima mi i dalje dve trećine penzije, pa sa 18.000 dinara ne mogu da živim. Molio sam svuda, molio sam i gospođu Sotirovski, koja je rekla da će mi pomoći i napravila ovaj ugovor. Ništa se neobično nije dogodilo, niti radim drukčije nego prethodnih godina, ne postoje neki određeni zadaci, sve kako sam radio i do sada ostaje. Recimo, ja radim emisiju i pozovem je da mi bude gost, nije bila već dva ili tri meseca, baš se mislim kada bih mogao da je pozovem - rekao je Ćosić novinaru Južnih vesti.

Naslovna strana od 26. febraura i "Neka ostane zapisano"; foto: printscreen Nakon pola sata od završenog razgovora Ćosić je pozvao novinara Južnih vesti za dopunu izjave:

Ja sam angažovan na pisanju Informatora Grada Niša koji se sprema i koji će uskoro izaći. Ja pišem i vadim podatke, to je skorašnja ideja - dodao je.

Zanimljivo je da je, ubrzo nakon potpisivanja ugovora (10. novembra), gradonačelnica Niša bila gošća emisije Peta noć koju vodi Miroslav Ćosić.

Još zanimljivija je bila naslovna strana Narodnih novina od 26. februara 2024. godine gde joj je odato priznanje zbog ideje o kupovini instrumenata Simfinijskom orkestru što jeste, mora se naglasiti, kupljeno novcem svih građana.

Na pitanje novinara da li Ćosićev zadatak, za koji ga plaćaju građani iz budžeta, ima veze sa njegovim angažovanjem na Belamiju i u Narodnim novinama, iz pres službe gradonačelnice su negirali, ali objasnili da ima veze sa onim što je najavila Dragana Sotirovski još novembra prošle godine.

To znači da ima zadatak izrade informatora za potrebe grada i nema nikakve veze sa televizijom ili novinama koji su u privatnom vlasništvu sa čijim vlasnikom grad nema nikakve ugovorne obaveze - rekli su.

Prema prošlogodišnjoj odluci Grada, RTV Belle Amie za dva projekta je trebalo da dobije 21,7 miliona dinara, a Narodne novine 12 miliona dinara.

Ono što je ugovorom definisano, Miroslav Ćosić je dužan da u vršenju svojih poslova vodi računa o interesima Naručioca, tako da se po njega ostvare što povoljniji efekti u granicama onoga što je dozvoljeno pozitivnim propisima.

Prilikom izvršenja ovog posla, Pružalac usluga je dužan i da vodi računa o ekonomičnosti, efikasnosti i svrsi, s tim da se usluge vrše u skladu sa pravilima struke i važećim propisima, navodi se u Ugovoru.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.