Softver na niškom Univerzitetu u stotinak radova nije pronašao plagijate

Izvor: JužneVesti.com, 14.Jun.2018, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Softver na niškom Univerzitetu u stotinak radova nije pronašao plagijate

U stotinak doktorskih disertacija, koliko je dosad ispitano na niškom Univerzitetu, kako kaže rektor Dragan Antić, specijalizovani softver nije pronašao plagirane tekstove, a nedozvoljenog preklapanja sa tuđim radovima nije bilo ni u naučnim časopisima.

Univerzitet je prošle godine nabavio softver za detekciju plagijarizma da bi se, kako kažu, podigao kvalitet naučno-istraživačkih radova i zaštitila akademska čestitost. Rektor Dragan Antić rekao da će od jeseni verovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << studenti da se upisuju na Poljoprivredni fakultet u Kruševcu; foto: JV

Namenjen je prvenstveno za proveru doktorskih disertacija, naučnih radova i publikacija, a dosad nije pronađen ni jedan plagijat.

Softver se koristi i za detekciju plagijarizma kada su u pitanju naučni radovi koje publikujemo u našim časopisima. Određeni broj radova prolazi proceduru za koje se sumnja da mogu da ukazuju na plagijarizme i dosad nije nađen ni jedan slučaj plagijarizma ni kod tih radova - kaže rektor.

Inače, proceduru provere radova definiše odluka Senata Univerziteta, kako kažu, a podrazumeva obavezu za mentore i komisije za ocenu i odbranu doktorske disertacije da pre nego što je ocene, ona prođe kroz softver za plagijarizme.

Kako je najavljeno na konferenciji organizovanoj povodom godišnjice Univerziteta u Nišu, na najnovijem fakultetu, odnosno Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu, studijske programe voćarstvo i vinogradarstvo, potom ratarstvo i povrtarstvo, kao i na studije stočarstva, naredne školske godine najverovatnije će moći da se upiše po 40 brucoša.

Kako je naveo rektor Antić, na noosnovanom fakultetu je u toku izbor nastavnika, koji bi trebalo da bude završen do kraja juna. Da bi vrata ove ustanove bila otvorena za studente potrebno je da se akredituju studijski programi i da se dobije dozvola za rad, dodaje, a to bi trebalo da se završi do jeseni.

Vlada je odobrila 75 budžetskih mesta za Poljoprivredni fakultet, a biće moguće da se upiše još 75 studenata koji će se finansirati iz sopstvenih sredstava - dodaje rektor.

Na Univerzitetu kažu i da je za v. d. dekana Poljoprivrednog fakulteta imenovan Ivan Filipović, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Prostor i opremu za rad obezbedio je Grad Kruševac - amfiteatre, učionice, laboratorije i druge prostorije neophodne za izvođenje nastave. Za opremanje biblioteke i čitaonice učestvovao je i niški Univerzitet, kao i donatori i lokalne kompanije, a nastavlja se nabavka knjiga, posebno stručne literature. Ministarstvo prosvete je obezbedilo računarsku opremu.

Rektor je povodom 53 godine rada niškog Univerziteta naveo da i dalje imaju odličnu saradnju sa drugim univerzitetima u zemlji i inostranstvu, sa Gradom, ali i ministarstvima i da je zadovoljan kako to funkcioniše. Ipak, nije zadovoljan finansiranjem od strane države i napominje da se nada se da će se ubuduće to promeniti.

Siguran sam da će u narednom periodu doći do pomaka po tom pitanju i da će država izdvajati više za naučno-istraživački rad. Uvek je nedovoljno para za materijalne troškove, za održavanje ove zgrade na primer, koja je ogromna i zahteva mnogo para, kako za uređenje fasade, tako i za kotlarnicu i mnoge druge stvari - ističe rektor.

Podsetimo, povodom 53-godišnjice postojanja Univerziteta u Nišu tokom ove nedelje organizovane su brojne manifestacije - nagrađeni su najbolji studenti i promovisani novi doktori nauka, a održani su i koncerti, izložbe i predavanje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.