Skoro 34 miliona evra Er Srbiji za destinacije do kojih već leti i iz Niša

Izvor: JužneVesti.com, 29.Nov.2023, 10:41

Skoro 34 miliona evra "Er Srbiji" za destinacije do kojih već leti i iz Niša

Nakon odluke Vlade da avio-linije u javnom interesu koje će plaćati svi građani naredne 4 godine budu iste one do kojih sa niškog Aerodroma "Konstantin Veliki" već leti Er Srbija, tender vredan 4 milijarde dinara dodeljen je upravo ovoj avio-kompaniji koja se i jedina javila.

Frankfurt, Keln, Ljubljana, Atina, Tivat, Istanbul i Beograd su destinacije do kojih već može da se leti iz Niša, a i naredne 4 godine bi trebalo da budu na raspolaganju putnicima, dok će iz >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Kraljeva moći da lete i dalje do Istanbula, Tivta i Soluna.

To su linije za koje Vlada Srbije smatra da su u javnom interesu, a Ministarstvo saobraćaja je raspisalo tender u oktobru vredan 4 milijarde dinara, što je skoro 34 miliona evra, kako bi izabralo najpovoljnijeg ponuđača za obavljanje avio-prevoza za letove koji nisu komercijalno isplativi, ali su procenili da su važni građanima Niša i Kraljeva.

Tender su podelili u 4 partije, ali nije bilo konkurencije, jer se jedino Er Srbija, koja već prevozi putnike do pomenutih destinacija, javila na tender.

Broj i naziv partije: 1 - Gradovi u EU - Okvirni sporazum se dodeljuje: Air SERBIA a.d. Beograd - Vrednost okvirnog sporazuma (sa PDV): 2.424.239.997,00 Valuta: RSD

Broj i naziv partije: 2 Istanbul, Turska - Okvirni sporazum se dodeljuje: Air SERBIA a.d. Beograd - Vrednost okvirnog sporazuma (sa PDV): 690.805.065,00 Valuta: RSD

Broj i naziv partije: 3 Tivat, Crna Gora - Okvirni sporazum se dodeljuje: Air SERBIA a.d. Beograd - Vrednost okvirnog sporazuma (sa PDV): 70.005.993,00 Valuta: rsd

Broj i naziv partije: 4 - Beograd - Okvirni sporazum se dodeljuje: Air SERBIA a.d. Beograd - Vrednost okvirnog sporazuma (sa PDV): 814.948.945,00 Valuta: rsd

Podsetimo, subvencionisani letovi iz Niša koje plaćaju svi građani postali su aktuelni nakon što je 2018. godine niški aerodrom poklonjen državi, a 2019. država je opredelila 5 miliona evra za 12 linija iz Niša, posao je dobila Er Srbija, ali one nisu "zaživele", pa je bilo kritika da građani plaćaju avio-linije koje ne postoje.

Iako je ta odluka trebalo da važi do ove godine, u međuvremenu je promenjena, ali je isti prevoznik dobio novi posao i ugovor - da za 2,8 milijardi dinara prevozi putnike iz Niša "nekomercijalnim letovima" - do Beograda, Istanbula, Tivta, Atine, Frankfurta (Han), Kelna i Ljubljane, a iz Kraljeva do Soluna, Tivta i Istanbula.

Ovog puta je novac koji daju svi građani Er Srbiji još i veći, 4 milijarde dinara za iste destinacije, a od 13 linija koje trenutno postoje na niškom aerodromu najveći broj su upravo ove "u javnom interesu", dok Rajaner leti samo do Malte i Beča i do marta nema dostupnih letova do Stokholma, a kompanija Viz Er do Beča, Bazela, Dortmunda i Memingema, a uskoro prestaje da leti do Malmea.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.