Škole iz Niša, Svrljiga i Vranja u finalu takmičenja učeničkih kompanija

Izvor: JužneVesti.com, 16.Okt.2020, 09:01

Škole iz Niša, Svrljiga i Vranja u finalu takmičenja učeničkih kompanija

Za najbolju učeničku kompaniju u Srbiji ove godine će se u nacionalnom finalu "Poslovnog izazova" takmičiti učenici svrljiške Stručne škole "Dušan Trivunac Dragoš”, Pravno-poslovne škole iz Niša i tim učenika Ekonomsko-trgovinske škole iz Vranja.

Takmičenje je okupilo 106 učenika iz 23 srednje škole iz jugoistočne Srbije, i to iz Aleksinca, Blaca, Bojnika, Bujanovca, Leskovca, Medveđe, Niša, Pirota, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Prokuplja, Svrljiga, Vlasotinca, Vranja i Žitorađe.

Timovi su imali zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će promeniti navike ljudi u domaćinstvu koje nisu u skladu sa ekološki osvešćenim načinom života. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove i video prezentacije za svoje ideje koje su drugog dana takmičenja predstavili članovima žirija - kažu organizatori.

Ideja niških srednjoškolki o plasiranju maske za mobilni telefon, koja uz pomoć solarne energije puni njegovu bateriju, osvojila je prvo mesto, a tim su činile Miljana Mitrović, Đurđa Marinović i Jana Maljković.

Na godišnjem nivou, prosečna osoba potroši za punjenje mobilnih uređaja 2.190 kW, što je na globalnom nivou ukupno 13.000.000 kW. Ovim inovativnim proizvodom smanjujemo zagađenje životne sredine, koje prouzrokuje ugalj potreban za proizvodnju električne energije koja se troši za punjenje mobilnih telefona - objašnjavaju srednjoškolke.

Drugo mesto osvojio je tim “PellPlant” iz Srednje škole “Dušan Trivunac Dragoš” u Svrljigu, dok je treće mesto pripalo timu “Solaris doo”, koji čine učenici Ekonomsko-trgovinske škole u Vranju.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana, zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Podsetimo, takmičenje “Poslovni izazov” pokrenuto je pre 12 godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Učenici Ekonomske škole iz Vranja u finalu POSLOVNOG IZAZOVA

Izvor: OkRadio.rs, 16.Okt.2020

Za najbolju učeničku kompaniju u Srbiji ove godine u nacionalnom finalu "Poslovnog izazova" takmičiće se i učenici Ekonomsko-trgovinske škole iz Vranja. Takmičenje je okupilo 106 učenika iz 23 srednje škole iz jugoistočne Srbije, i to iz Aleksinca, Blaca, Bojnika, Bujanovca, Leskovca, Medveđe,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.