Sistem koji detektuje požar postavljen na Lalinačkoj slatini kod Niša

Izvor: JužneVesti.com, 18.Feb.2024, 12:03

Sistem koji detektuje požar postavljen na Lalinačkoj slatini kod Niša

Termovizijski nadzor za ranu detekciju požara koji je postavljen na Lalinačkoj slatini u blizini Niša omogućiće brzu i preciznu detekciju izvora toplota, rano reagovanje i sprečavanje širenja požara. Sistem će biti prezentovan u ponedeljak, 19. februara od 12 sati u svečanoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, a iz Biološkog društva “Dr Sava Petrović” ističu da će ovim kamerama biti pružena dodatna sigurnost lokalnoj zajednici.

Instalacija termovizijske >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kamere omogućava brzu i preciznu detekciju izvora toplote, navode iz ovog Biološkog društva i dodaju da su one ključne za rano reagovanje i sprečavanje širenja požara.

foto: Dimitrija Savić Zdravković Takođe ističu i to da će nadzor štititi ne samo biološku vrednost Slatine, već i pružiti dodatnu sigurnost lokalnoj zajednici i okolini, kao i tehnološki napredak u zaštiti prirode.

Ovaj projekat je primer kako inovacije i kolektivni trud mogu doprineti očuvanju naše zajedničke prirodne baštine, osiguravajući da njene lepote ostanu netaknute za sadašnje i buduće generacije. Takođe, ovaj projekat je primer uspešne međunarodne i lokalne saradnje usmerene ka očuvanju životne sredine i promociji održivog razvoja.” - rekao je predsednik Društva Marko Nikolić.

Lalinačka slatina nalazi se jugoistočno od Niša i zaštićeno je prirodno dobro s bogatom florističkom i faunističkom raznolikošću, a projekat “Implementacija mera za ranu detekciju požara na visoko rizičnom području izuzetne biološke vrednosti – Lalinačka slatina” sprovodi Biološko društvo “Dr Sava Petrović”, uz finansijsku podršku Evropske Unije i Vlade Švajcarske, a deo je šire inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.