Šarčević: Gimnazija Svetozar Marković u Nišu postaće obrazovna ustanova od nacionalnog značaja

Izvor: JužneVesti.com, 02.Jun.2020, 16:19

Šarčević: Gimnazija "Svetozar Marković" u Nišu postaće obrazovna ustanova od nacionalnog značaja

Da će od septembra ove godine u niškoj Gimnaziji "Svetozar Marković" biti otvoreno odeljenje koje će raditi po programu Međunarodne mature (IBO), kao i da će ova gimnazija postati obrazovna ustanova od nacionalnog značaja - najavio je danas u Nišu ministar prosvete Mladen Šarčević.

Gimnazija čiji đaci osvajaju medalje na međunarodnim takmičenjima i u kojoj postoje odeljenja za telentovane učenike, od naredne školske godine biti deo internacionalnog diploma programa. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << U tom posebnom odeljenju učenici će imati časove isključivo na engleskom jeziku, drugačije predmete, a na kraju će polagati internacionalnu maturu, pa neće morati da nostrifikuju diplomu i odmah će im biti otvorena vrata univerziteta širom sveta.

Učenici ove gimnazije godinama ostvaruju dobre rezultate na takmičenjima iz matematike i fizike. To je jedna od tri gimnazije koja će od septembra raditi po programu Međunarodne mature (IBO). Inače, to je najjači nivo gimnazijskog obrazovanja u svetu - rekao je Šarčević tokom posete gimnaziji u Nišu.

Reč je o programu po kom učenici uče u trećem i četvrtom razredu, a koji je besplatan. Pored niške gimnazije, on se sprovodi u Desetoj beogradskoj gimnaziji i Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević posetio je danas i OŠ "Učitelj Tasa“ u Nišu gde je obišao učenike osmog razreda koji su polagali probni završni ispit iz matematike. On je poručio učenicima koji završavaju osnovnu školu da u svim srednjim stručnim školama i gimnazijama ima dovoljno mesta, kao i da su u sklopu reforme gimnazijskog obrazovanja uvedeni novi smerovi.

Šarčević je rakao da su đaci ovom probom mogli da osete i drugi tip zadataka i najavio da nastavljaju dalje pripreme onlajn i u školama.

Imamo drugačiji model mature bez obzira na okolnosti jer smo dobili štampariju i ona se nalazi u Zavodu za kvalitet i ona je odštampala sve testove, tako da više nemamo javne nabavke i mogućnost da mi odgovaramo za nešto za šta nismo objektivno mogli da budemo krivi ili da utičemo - rekao je Šarčević.

Objasnio je da testovi imaju određene kodove, te da će se digitalno pregledati preko skenera u školskim upravama. Kaže da će time biti omogućeno da se u roku od 12 sati pregleda oko 200.000 testova.

Posetimo, osmaci na završni ispit izlaze 17. 18. i 19. juna.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šarčević u poseti gimnaziji “Svetozar Marković”

Izvor: JUGpress.com, 02.Jun.2020

NIŠ..              Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu uskoro će postati škola od Nacionalnog značaja, kazao je ministar prosvete, Mladen Šarčević, tokom boravka u Nišu, koji je ovom prilikom sa načelnicom Nišavskog  upravnog okruga, Draganom Sotirovski, i  predsednikom...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.