Sa Saveta za štampu iz Niša poručili da se najčešće krši Prvi kodeks - istinitost

Izvor: JužneVesti.com, 26.Maj.2023, 09:39

Sa Saveta za štampu iz Niša poručili da se najčešće krši Prvi kodeks - istinitost

Neistinitost, nepotpune, netačne i neosnovane informacije, optužbe, klevete, glasine, pretpostavke, nagađanja, narušavanje privatnosti i mizoginija, neke su od najučestalijih kršenja novinarskog kodeksa, rekli su na 135. javnoj sednici Saveta za štampu održanoj u Nišu na Filozofskom fakultetu, kada su članovi Komisije razmatrali najnovije žalbe građana.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković rekla je da su od početka godine razmatrali preko 50 žalbi, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << poslednjih 20 dana, najčešće su bile one vezane za tragedije koje su se dogodile u Osnovnoj školli “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i Mladenovcu.

Za svaku primljenu žalbu Savet sproodi medijaciju između žalioca i redakcija sa ciljem da se nađe obostrano prihvatljivo rešenje. Ako se do rešenja ne dođe, o žalbi odlučuje Komisija za žalbe, koja svakoga meseca diskutuje o žalbama i donose odluke da li je ili nije prekršen Kodeks novinara Srbije - rekla je Novaković.

Komisija za žalbe Saveta za bezbednost 3. put u Nišu; foto: JV / N. Đ. Ukoliko ustanove da je došlo do kršenja novinarskog kodeksa, mediji koji prihvataju nadležnost Saveta za štampu su u obavezi da objave odluku Komisije, kaže Gordana Novaković i dodaje da je priznavanje redakcije da je kodeks prekršen, vrsta moralne sankcije, dok za osobu koja se žalila, to priznanje predstavlja vid moralne satisfakcije.

Profesorka “Medijske etike” na Filozofskom fakultetu u Nišu Ivana Stojanović Prelević istakla je da njihov departman za novinarstvo izučava brojne predmete koji se tiču pitanja etike i ispravnosti ponašanja novinara, ali da u Srbiji i dalje ne postoji sloboda medija, te da o tome svedoče i brojna istraživanja.

To utiče na informisanje, osećaj slobode i ponašanja u našem društvu. Postoji globalni problem, pad poverenja u medije i novinare, to je problem sa kojim se ne susreće samo naša zemlja, već cela evropa i Amerika. Postavlja se pitanje šta uraditi da se poverenje povrati, potrebna je velika volja i rad, ne samo medija i novinara, već i društva, institucije i publike da traži ono što je za njih ispravno - rekla je profesorka Stojanović Prelević.

Studenti departmana za novinarstvo Filozofskog fakulteta uče brojne predmete iz medijske i novinarske etike; foto: JV / N. Đ. Ovo je bila treća sednica Komisije za žalbe koja se održala u Nišu, prethodne su održane 2015. i 2018. godine, u Gradskoj kući i Filizofskom fakultetu.

Savet za štampu osnovala su 4 medijska udruženja, Asocijacija medija, Lokalni pres, Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženja novinara Srbije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.