Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 26. 5. 2023.

| Društvo

Sa Saveta za štampu iz Niša poručili da se najčešće krši Prvi kodeks - istinitost

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Savet za štampu (2)
Neistinitost, nepotpune, netačne i neosnovane informacije, optužbe, klevete, glasine, pretpostavke, nagađanja, narušavanje privatnosti i mizoginija sve češći u medijima; foto: JV / N. Đ.

Neistinitost, nepotpune, netačne i neosnovane informacije, optužbe, klevete, glasine, pretpostavke, nagađanja, narušavanje privatnosti i mizoginija, neke su od najučestalijih kršenja novinarskog kodeksa, rekli su na 135. javnoj sednici Saveta za štampu održanoj u Nišu na Filozofskom fakultetu, kada su članovi Komisije razmatrali najnovije žalbe građana.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković rekla je da su od početka godine razmatrali preko 50 žalbi, poslednjih 20 dana, najčešće su bile one vezane za tragedije koje su se dogodile u Osnovnoj školli “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i Mladenovcu.

Za svaku primljenu žalbu Savet sproodi medijaciju između žalioca i redakcija sa ciljem da se nađe obostrano prihvatljivo rešenje. Ako se do rešenja ne dođe, o žalbi odlučuje Komisija za žalbe, koja svakoga meseca diskutuje o žalbama i donose odluke da li je ili nije prekršen Kodeks novinara Srbije - rekla je Novaković.

Savet za štampu Komisija za žalbe Saveta za bezbednost 3. put u Nišu; foto: JV / N. Đ. Ukoliko ustanove da je došlo do kršenja novinarskog kodeksa, mediji koji prihvataju nadležnost Saveta za štampu su u obavezi da objave odluku Komisije, kaže Gordana Novaković i dodaje da je priznavanje redakcije da je kodeks prekršen, vrsta moralne sankcije, dok za osobu koja se žalila, to priznanje predstavlja vid moralne satisfakcije.

Profesorka “Medijske etike” na Filozofskom fakultetu u Nišu Ivana Stojanović Prelević istakla je da njihov departman za novinarstvo izučava brojne predmete koji se tiču pitanja etike i ispravnosti ponašanja novinara, ali da u Srbiji i dalje ne postoji sloboda medija, te da o tome svedoče i brojna istraživanja.

To utiče na informisanje, osećaj slobode i ponašanja u našem društvu. Postoji globalni problem, pad poverenja u medije i novinare, to je problem sa kojim se ne susreće samo naša zemlja, već cela evropa i Amerika. Postavlja se pitanje šta uraditi da se poverenje povrati, potrebna je velika volja i rad, ne samo medija i novinara, već i društva, institucije i publike da traži ono što je za njih ispravno - rekla je profesorka Stojanović Prelević.

Savet za štampu (1) Studenti departmana za novinarstvo Filozofskog fakulteta uče brojne predmete iz medijske i novinarske etike; foto: JV / N. Đ. Ovo je bila treća sednica Komisije za žalbe koja se održala u Nišu, prethodne su održane 2015. i 2018. godine, u Gradskoj kući i Filizofskom fakultetu.

Savet za štampu osnovala su 4 medijska udruženja, Asocijacija medija, Lokalni pres, Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženja novinara Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: