Roditelje čija deca ne idu u vrtić iznenadio račun - pitaju od kog iznosa plaćaju 10 %

Izvor: JužneVesti.com, 16.Jul.2020, 12:26

Roditelje čija deca ne idu u vrtić iznenadio račun - pitaju od kog iznosa plaćaju 10 %

Nakon što je direktorka niške Predškolske ustanove “Pčelica” Svetlana Mitić pre mesec dana rekla da će roditelji čija deca ne idu u vrtić plaćati 10% računa, mnoge je začudio iznos na računu koji nije desetina onoga što mesečno plaćaju. Potom je stigao i račun za jun, koji je 50 % ukupne cene koju roditelji plaćaju. Dok iz “Pčelice” ne odgovaraju na pitanja novinara, neki roditelji kažu da je njima dato obrazloženje da se mislilo na 10 % od ukupne cene računajući >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << subvenciju Grada.

I dok su neki gradovi, poput Vranja i Prokuplja, odlučili da vrtić ne plaćaju oni koji u njega ne idu, u Nišu nije takva situacija. Međutim, koliko zapravo plaćaju, informacija je koja je zbunila roditelje.

Nakon što im je račun za maj stigao sa cifrom od 1.510 dinara, objašnjenje iz “Pčelice” je bilo da se mora plaćati takozvano čuvanje mesta u vrtiću i da to iznosi 10 % računa. Iako se ta računica nije poklopila jer ceo račun koji plaćaju iznosi 4.028 dinara, mnogi nisu dobili objašnjenje zašto je to tako.

Onda je stigao i račun za jun, ali sa drugom cifrom - od 2.014 dinara.

Sada ispada da plaćam 50 % računa? Ne razumem, da li je menjana odluka? - pita jedan roditelj.

I dok iz “Pčelice” više od nedelju dana ne odgovaraju na pitanja novinara, neki od roditelja koji su se javili Južnim vestima, kažu da su kontaktirali uslužni centar ove predškolske ustanove i dobili objašnjenje.

Rekli su mi da se za maj ništa nije plaćalo do 11. maja kada je ukinuto vanredno stanje, već da se računalo od tog datuma, pa je zato tada bio manji iznos. A kažu da se 10 % računa odnosi na ceo račun, odnosno ono što plaćaju roditelji, plus ono što njima plaća Grad - objašnjava jedna mama.

Inače, ukupan račun za jedno dete u niškim vrtićima je oko 20.000 dinara, s tim što roditelji plaćaju 20 % te cene, a ostalih 80 % subvencionište Grad.

Međutim, zašto to objašnjenje odmah nije dato, već su roditelji ostavljeni da sami tumače račune, odgovor je koji nemamo iz ustanove “Pčelica”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.