Izvor: RTV 5, 03.Sep.2012, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj putnika sa aerodroma u Nišu, ali neophodna dalja pomoć

"U Evropi 53 odsto aerodroma ne funkcioniše profitabilno, pogotovu su u pitanju regionalni i lokalni aerdromi. Takvi aerodromi se održavaju zahvaljujući pomoći države ili lokalne vlasti", rekao je Bugarinović.
On je kazao da je razlog za pomoć države ili lokalne zajednice regionalnim aerodromima taj što se povećava broj avio kompanija kao i da je sve veća kriza u tom vidu prevoza.
"Snižavaju se cene i aerodromi su prinudjeni da daju svoju usluge mnogo jeftinije. Snižavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << svoje cene i bore se za avio prevoznike, pa nije ni čudo što aerodrom Niš ima potrebu za subvencioniranjem", rekao je Bugarinović.
Direktor niškog aerdroma je rekao da se u Evropi pomera granica isplativosti poslovanja lokalnih i regionalnih aerodroma.
"Broj putnika koji je dovoljan za funkcionisanje aerodroma u Evropi je oko 500 hiljada. Ipak činjenica je da je postojanje takvih aerodroma u cilju razvoja regiona", rekao je Bugarinović.
On je kazao da jedina linija sa niškog aerodroma ona ka Podgorici, beleži konstantan rast putnika i da je u toku ove godine u odnosu na isti period prošle povećanje oko 20 odsto.
"Zadovoljni smo funkcionisanjem ove linije, takodje i rukovodstvo grada podržava dalji razvoj te linije i uvodjenje novih linija. Za početak očekujemo da će to biti Cirih u toku zimske sezone", rekao je Bugarinović.
On je najavio i da će u okviru projekta Air net iz IPA fonda EU sa niškog aerodroma sledeće godine biti uspostavljena linija do Trsta.
"Radi se o projektu u kojem su italijanski aerodromi Bari i Trst sa jedne i Mostar i Niš sa druge strane Jadranskog mora, a gde je krajnji cilj regionalno povezivanje ta četiri aerodroma. Očekujemo od aprila naredne godine povezivanje niškog aerodroma sa Trstom jer je ta veza procenjena da može da ima neke rezultate i ubuduće", rekao je Bugarinović.

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.