Protest u Nišu završen, protekao mirno i bez incidenata

Izvor: JužneVesti.com, 09.Jul.2020, 19:45

Protest u Nišu završen, protekao mirno i bez incidenata

Nišlije su i večeras, drugi dan zaredom, protestovale, a sve je krenulo okupljanjem ispred zgrade gradske Skupštine. Potom su krenuli u šetnju do centralnog Trga, tu sedeli na asfaltu, a potom do raskrsnice kod Suda i tu takođe seli. Građani su se u jednom momentu podelili u dve grupe - jedna je ostala kod Suda, a druga krenula u šetnju niškim bulevarima, do SNS i nazad, da bi se razdvojene grupe opet spojile i zajedno završile protest ispred Gradske kuće.

23:40 >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << - Manja grupa najupornijih koja je ostala kod Palate pravde, razišla se, čime je večerašnji protest i zvanično završen.

Saobraćaj u tom delu grada sada je normalizovan - javljaju novinari Južnih vesti sa terena.

23:30 - Iako je ispred Gradske kuće rečeno da je protest završen, jedna grupa ostala je da sedi ispred Palate pravde.

23:17 - Protest u Nišu je, bar kako je rečeno, završen ispred Gradske kuće, a demonstranti su novo okupljanje zakazali za sutra u 19 sati ispred zgrade Skupštine.

Blokiraćemo pola grada, grad je naš - poručili su na kraju.

23:08 - Građani se okupljaju ispred Gradske kuće.

22:57 - Kako javlja novinarka Južnih vesti, jedna grupa kreće ka centru Niša, dok veći deo okupljenih za sada ostaje kod zgrade Palate pravde.

Grupa koja je krenula ka centru, kod Pošte čeka i ostale da im se pridruže - kaže ona.

22:46 - Građani koji su šetali bulevarom opet su stigli do niške Palate pravde gde ih je dočekala grupa koja nije krenula u šetnju. Trenutno su svi demonstranti na ovoj lokaciji i situacija je mirna, kažu reporteri Južnih vesti.

22:32 - Kolona od sedišta SNS-a, gde nije bilo incidenata, odlazi nazad ka zgradi Suda gde se već nalazi manja grupa koja nije učestvovala u šetnji bulevarima.

22:15 - Građani su jednom od pripadnika žandarmerije dali srpsku zastavu i zagrlili ga. Nakon kratke napetosti ispred prostorija SNS, građani su seli na ulice i trotoare, a neki od njih su i zapalili sveće. Pevala se i pesma "Pada Vlada".

22:08 - Demonstranti su stigli ispred prostorija SNS i tu su ih dočekali pripadnici žandarmerije. Građani uzvikuju i dovikuju policajcima "Koga vi čuvate?". Opet su ka prostorijama poletela jaja i flaše.

22:03 - Kolona krenula sa kružnog toga na Bulevaru Nemanjića ka prostorijama SNS-a. U istom trenutku, javljaju reporteri Južnih vesti, žandarmerija je krenula ka demonstrantima.

21:52 - Dok jedna grupa i dalje sedi na raskrsnici kod Suda i ne dozvoljavaju nikome prolaz, druga, veća kolona kreće se Bulevarom Nemanjića ka Domu zdravlja.

21:41 - Okupljeni su od Kliničkog centra krenuli Sremskom ka Bulevaru, javljaju novinari Južnih vesti.

21:27 - Kolona ipak nastavila Bulevarom i stigla pred Klinički centar. Građani aplaudiraju medicinskim radnicima, a neki od zdravstvenih radnika im uzvraćaju aplauzom.Većina krenula ka Bulevaru Zorana Đinđića; foto: V. K.

21:22 - Većina građana krenula je ka Crvenom pevcu, ali je nepoznato da li će odatle ići ka prostorijama SNS-a ili dalje Bulevarom Zorana Đinđića, ka Kliničkom centru. Jedna grupa ostala je kod Suda i optužuju ostale da su otišli da provociraju policiju. Jedna grupa ostala kod Suda; foto: J. A.

Za to vreme ispred prostorija SNS-a stigle su snage žandarmerije, javljaju reporteri.

21:14 - Grupa koja se odvijala, vraća se ka raskrsnici kod Suda, a u jednom trenutku pored okupljenih je pokušao da prođe vozač "audija", ali je bez većihh incidenata odustao. Kako saznajemo od okupljenih, radi se o strancu koji nije znao za protest i koga je jedna grupa naterala da se vrati nazad.

Okupljeni sada kreću ka Bulevaru Zorana Đinđića - javlja naš novinar.

21:08 - Protest se podelio, javljaju novinari, na manjinu koja je nastavila šetnju i na većinu koja je i dalje ostala na raskrsnici kod Suda.

Ono što je zanimljivo je da građani neprestano javljaju gde se nalazi policija i da je to uglavnom u širem prostoru oko sedišta SNS-a

20:58 - Kod prostorija SNS-a mirno, javljaju reporteri Južnih vesti. Kažu da su pripadnici žandarmerije ispred samog ulaza, dok su policajci iznad. Mirno ispred prostorija SNS-a; foto: JV

20:45 - Kako javljaju novinari Južnih vesti sa terena, dok jedna grupa insistira da se krene ka sedištu SNS-a, druga grupa to ne želi.

Za sada je dogovor da se ostane i sedi na raskrsnici kod zgrade Suda - kaže ona.

Policija na raskrsnicama duž Voždove; foto: JVNa putu do SNS-a, duž Voždove, raspoređena su 2 policijska automobila na raskrsnicama.

20:40 - I ispred Suda okupljeni sedaju na asfalt, protest za sada protiče mirno i bez ikakvih incidenata.

20:33 - Okupljeni sa Trga krenuli ka Voždovoj, kreću se ka Sudu.

20:14 - Demonstranti stigli na Trg kralja Milana i seli na zemlju u znak protesta.

20:00 - Građani su krenuli u protestnu šetnju. Od zgrade Gradske skupštine uputili su se ka centru Niša, odnosno Trgu kralja Milana. Većina nosi maske i ide u parovima ili manjim grupama.

19:55 - Na kratko je, kažu novinari Južnih vesti, došlo do rasprave između demonstranata. Dok su jedni želeli da ustanu, drugi građani, uglavnom mlađi, počeli su da im dobacuju "sedi dole!".

19:49 - Protest protiče mirno, većina Nišlija sedi i čuju se, kako javljaju reporteri Južnih vesti, pištaljke. Prema prvim procenama, za sada se okupilo nekoliko stotina građana.

Novinarka Južnih vesti javlja da je žandarmerija oko 19 sati došla i ispred Gradskog odbora Srpske napredne stranke.

Sa obe strane stoje po petorica - kaže ona.

Novinari i foto-reporteri Južnih vesti i večeras su na ulicama, odakle ćemo prenositi drugi protest iz Niša, a sva dešavanja možete pratiti na našem portalu, Tviteru i uživo sa niških ulica na našoj Fejsbuk strani.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Na izmaku protesta ispred Skupštine: Veselje ili poruka...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2020

Oko 23.30 sati, manja grupa demonstranata na Bulevaru kralja Aleksandra, posle raskrsnice sa ulicom Kneza Miloša, igrala je uz muziku koju su puštali sa mobilnih telefona...U jednom trenutku prišao im je jedan od učesnika protesta koji je pokušao da zaustavi to, kako je rekao, “narodno veselje”...On...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.