Protest je ispit - studenti predvodili “Srbija protiv nasilja” u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 17.Jun.2023, 21:53

"Protest je ispit" - studenti predvodili “Srbija protiv nasilja” u Nišu

Uzvicima da “Niš ne ćuti”, da “studenti ne ćute” i tražeći ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, kao i ministara u Vladi, hiljade građana okupilo se u 18 sati ispred Skupštine Grada Niša, gde je otpočeo drugi protest “Srbija protiv nasilja”. Organizatori najavili sledeće subote novi.

foto: Jelena Mišić Na početku protesta okupljenima se obratila aktivistkinja Danijela Vujošević, koja se još jednom pročitala >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zahteve protesta, koje su građani tokom proteklih subota tražili i potom predstavila maturanta gimnazije “Bora Stanković” Luku Đorđevića, koji je svoj govor započeo problemima u obrazovnom sistemu.

Mladi ljudi su ti koji bi trebalo da budu nosioci promena. Sve promene su kretale iz Niša, mora i ova, pa pozivam i sve profesore da budu uz svoje studente koji su ovde. Ja nemam drugi grad i nemam drugi pasoš, imam samo Niš i Srbiju i tu ću da ostanem i da menjamo stvari. Moramo da se borimo za slobodu, jer bez nje nema života - rekao je Luka Đorđević.

foto: Jelena Mišić Studentkinja Filozofskog fakulteta Una Petrović, takođe se obratila okupljenim građanima ispred gradske Skupštine i poručila da je nezadovoljstvo studenata prouzrokovano nasiljem kojim su izlagani kroz određene medije i ponašanjem predstavnika vlasti i državnih organa.

Naše nezadovoljstvo dostiglo je nivo koji se više ne može trpeti. Reč nasilje nije samo pojam, već preteća opasnost za sve društvene, iskrene vrednostima na kojima svako društvo mora da počiva. Naše društvo više nije zdravo. Devastirana je porodica, kao temelj društva, školstvo, zdravstvo, sudstvo, nastupila je kriza morala. Svedeni smo na nivo banalnog poslušništva, koje je postalo način života u ovome gradu i zemlji - poručila je Una.

Zahteve, poručila je građanima Danijela Vujošević da je pred ovonedeljne proteste i podrške 2.000 profesora i naučno-istraživačkog beogradskog Univerziteta, proteste su podržali i mnogobrojna udruženja građana, novinara i medija.

foto: Jelena Mišić Jedan od potpisnika proglasa, asistent na PMF-u u Nišu Vukašin Stanojević, pozvao je sve profesore da stanu uz svoje studente, ali i ostale studente koji nisu na protestu da daju svoj doprinos kako bi stvorili društvo iz koga neće želeti da odu čim završe studije.

Ovakvi pozivi mnogima će delovati strano, jer se mnogi hvale kako su apolitični i kako ih politika ne interesuje. Politika je koliko će se ceniti, poštovati i kakav će biti kvalitet obrazovanja. Politika je koliko ćete sutra raditi dnevno i za koliku platu. Politika je kada doktori nauka i svi stručnjaci beže van zemlje. Politika utiče putem institucija i zakona koje će se vrednosti i pojave u društvu sankcionita, a koje negovati. Kao najekstremniji primer, politika je stvorila društvo u kome se neguje kultura nasilja - rekao je Stanojević.

foto: Jelena Mišić Poslednja koja se obratila okupljenim građanima bila je profesorka srpskog jezika i književnosti Gordana Arsić koja je istakla da je jedini ispoštovan zahtev bila ostavka ministra prosvete Branka Ružića i zaključila da je to samo zato što prosveta ne zanima vladajuću stranku.

Nakon završenih govora, okupljeni građani krenuli su u protesnu šetnju od Skupštine Grada Niša, preko Suda i Ulice Stefana Prvovenčanog, do Ulice 7. juli, a šetnju su završili ispred Gradske kuće, gde je protest završen i najavljen sledeći u subotu, 24. juna. Protest je obeležilo loše ozvučenje, ali i velika buka građana. Ispred Gradske kuće studenti su pevali pesmu "Izađi mala" koju su proslavili Srbi na protestima na severu Kosova.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.