Protest, baklje slobode, šetnja

Izvor: RadioCity.rs, 16.Feb.2019, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest, baklje slobode, šetnja

Na početku protesta pročitano je pismo podrške protestu koje je poslao Nikola Đuričko, koji je bio sprečen da dođe.
"Imate moju punu podršku vašem protestu, našoj želji da se ovoj korumpiranoj i bahatoj vlasti kažemo da se ne slažemo sa ovakvim stanjem. Mi želimo slobodu, mi želimo jednake mogućnosti za sve a ne partijsku uzurpaciju svih državnih resursa. Mi slobodni građani ove zemlje, na ulicama naših gradova smo omogućili da Srbija ponovo bude punopravni član Ujedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << nacija. Mi smo ih naučili da poštuju i da vole što je Srbija ravnopravni član međunarodne zajednice a ne izolovana diktatura. Mićemo ih naučiti da zavole i demokratiju, solidarnost i vladavinu prava, jednako za sve. Želimo da sve nas ohrabrimo u nameri da izdržimo sa protestima. Živeo slobodan Niš! Živela slobodna Srbija! Otpor tiraniji!" - poručio je Đuričko u pismu koje je pročitao jedan od organizatora iz inicijative Pokret mladih - za Niš bez straha.

Okupljenima se obratio nakon toga i bivši sudija Vrhovnog suda, Zoran Ivošević. On je detaljno podsetio okupljene građane na mnogobrojne primere kršenja Ustava od strane aktuelnog predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.
"Aleksandar Vučić, kome je knez Miloš uzor, ignoriše Ustav Srbije kao da ne postoji, iako se zakleo da će ga poštovati. To je dovelo do ozbiljnih posledica u funkcionisanju države" - rekao je Ivošević.
On se osvrnuo na različite aspekte kršenja najvišeg zakonodavnog akta od strane Predsednika Srbije,  od objedinjavanja funkcija predsednika i premijera, preko nezakonitog umanjenja penzija pa do brojnih kršenja Ustava vezano za Briselske sporazume i Kosovo i Metohiju.
Ivošević je pozvao predsednika Aleksandra Vučića da učini ono što građani na slobodnim skupovima traže, a to je da da ostavku. Izlaganje Ivoševića u više navrata prekidali su povicima aktivisti pokreta "Dostojni Srbije", koji su udaljeni intervencijom obezbeđenja protesta.

Kao poslednji govornik na skupu "1 od 5 miliona" demonstrantima se, u ime akademske zajednice u Nišu, obratio profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, Bojan Blagojević.
On je u veoma emotivnom tonu govorio o uzurpaciji države koja se, kako je na samom početku rekao, dogodila pre sedam godina, od strane dva tada opoziciona političara i dodao da je Srbija sada njihova privatna svojina.
"Šta je Aleksandar Vučić napravio od Srbije za ovih sedam godina? Šta je Aleksandar Vučić učinio za živote građana Srbije? Da li su vaši životi lepši? Da li je život nesrećne žene na naplatnoj rampi bio njen život? Da li je to ubistvo za koje će neko odgovarati? Da li je sloboda građana Srbije vaša sloboda? U zadnjih pet dana svedoci smo toga da bivaju hapšeni maloletna lica i penzioneri bez ikakvog zakonskog osnova", upitao je Blagojević i dodao, "Da li je imovina građana Srbije, njihova imovina? Da li je imovina u Savamali bila njihova? Da li su te kuće srušene s pravom? Da li je sud ikada doneo presude protiv ljudi koji su bespravno srušili njihove kuće?"

U ništa manje emotivnom tonu Blagojević je građane podsetio i na Aerodrom.
"Da li je niški Aerodrom imovina građana Niša ili je imovina onog samodršca koji pokaže prstom i kaže: Hoću! kao razmaženo dete? Šta je građanin ako mu država ne garantuje život, slobodu i imovinu, nego rob te države?" - upitao je Blagojević i naglasio da država treba da štiti život, imovinu i slobodu građana Srbije a ne da im bude pretnja.

Posle  protesta, građani su se uputili u protestnu šetnju od Trga, kroz Obrenovićevu pa do Skupštine grada u Nikole Pašića gde su upaljene simbolično dve baklje kao simbol slobode. Odatle je kolona išla uobičajenom maršrutom pored suda, pa nazad Voždovom do Trga Kralja Milana. Novo protestno okupljanje najavljeno je za sledeći petak.

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.