Promocija ploče klavijaturiste i osnivača grupe Leb i Sol u subotu u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 13.Okt.2023, 18:21

Promocija ploče klavijaturiste i osnivača grupe "Leb i Sol" u subotu u Nišu

Promocija gramofonske ploče The Back Of Beyond koju je sam komponovao, aranžirao i odsvirao jedan od osnivača i klavijaturista Leb i Sol-a Nikola Kokan Dimuševski, nekadašnji član originalnog sastatava grupe Leb i Sol, biće održana u subotu, 14. oktobra od 18 sati u Vinyl kafeu u Nišu. Izdanje sadrži 8 kompozicija i specifične su po tome što sadrže zvuke iz prirode, koje je muzičar sam sakupljao.

Dimuševski je projekat predstavio Nišlijama u arheološkom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << nalazištu Medijana početkom juna na festivalu klasične muzike Constantinu, a tada je u emisiji "15 minuta" Južnih vesti rekao da je The Back of Beyond specifičan zbog toga što je zvuke klavijature spajao sa zvucima koje je snimao u prirodi. Za svoj poduhvat kaže da nije zaslužan on, već da je bio samo alat, preko kojeg se Univerzum obratio.

Najbolja muzika je tišina. Majka priroda uvek napravi najbolju muziku, koju mi samo kvarimo i remetimo. Premali je broj muzičara koji su uspeli da se ušunjaju u tišinu. Snimim reku, kišu, gromove, a sve to radim zato što je unikatno. Snimim nekoliko puta, jer u svakom se može primetiti drugačija intonacija i druga muzika. U zavisnosti od muzike koju radim, biram koja intonacija mi je potrebna. To je harmonija i neverovatna aritmika, koju mi možemo samo da imitiramo - rekao je tada Dimuševski.

Nakon 70 izdatih albuma i ploča, preko 2.000 odsviranih koncerata, projekata za pozorišnu muziku, balete, mjuzikle, kao i napisanih aranžmana za orkestre, Dimuševski u emisiji Južnih vesti kaže da muzičar mora stalno da sumnja u sebe i da izlazi iz svoje sigurne zone, a tako opisuje i svoj poslednji projekat, koji je nastao u karantinu, prouzrokovanim korona virusom.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.