Pritvorena predsednica Višeg suda u Nišu

Izvor: JuznaSrbija.info, 20.Okt.2023, 15:55

Pritvorena predsednica Višeg suda u Nišu

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da je predsednica Višeg suda u Nišu D. Ž. uhapšena zbog sumnje da je potpisala rešenje za uslovni otpust i za to dobila vaučer za boravak u hotelu na Zlatiboru.

D. Ž. je uhapšena po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, a u saradnji sa BIA i SBPOK, zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Kako je saopštilo Tužilaštvo, sumnja se da je ona u periodu >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << od februara do avgusta iskoristila svoj službeni položaj predsednice suda, tako što je po prethodnom obećanju i u dogovoru sa osuđenim R. M., kao predsednica vanraspravnog veća Višeg suda u Nišu donela i potpisala rešenje kojim se usvaja molba za puštanje na uslovni otpust osuđenog R. M.

Za tu službenu radnju ona je, kako se sumnja, primila vaučer za boravak u hotelu na Zlatiboru čime je pribavila sebi i članovima svoje porodice imovinsku korist, jer je iskoristila taj vaučer od sedam dana sa porodicom, stoji u saopštenju Tužilaštva.

Kako je saopštio MUP, vrednost vaučera koji je D.Ž. (1968) iskoristila iznosi 112.700 dinara.

Postoje osnovi sumnje, da je vaučer za boravak u hotelu uplatilo privredno društvo čiji je vlasnik sin osuđenog R. M., B. M., dok je osuđeni R. M. bivši direktor i odgovorno lice.

Naime, osumnjičena je iskoristila svoj službeni položaj i predmet, za koji je najpre bio zadužen jedan sudija tog suda, presignirala i zadužila da postupa na drugog sudiju istog dana i na trećeg sudiju koji godišnjim rasporedom poslova nije bio raspoređen da postupa u tim predmetima, a sve u cilju ubrzavanja postupanja i donošenja pozitivne odluke o puštanju na uslovni otpust.

Osumnjičena D. Ž. je po prethodnom dogovoru i obećanju sa osuđenim R. M. postupila i usvojila molbu, navodi Tužilaštvo.

Visoki savet sudstva je danas održao sednicu i doneo odluku o ukidanju imuniteta D. Ž., odnosno odobrio njeno lišenje slobode.

Osumnjičena će u roku od 48 sati biti saslušana u Tužilaštvu.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.