Predstavljanje romana o čuvenoj prizrenskoj lepotici u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 09.Feb.2024, 12:05

Predstavljanje romana o čuvenoj prizrenskoj lepotici u Nišu

Roman Lele Marković pod nazivom Dilber Tuta Jorgušova, o životu čuvene prizrenske lepotice Sultane Petrović, biće predstavljem u ponedeljak, 12. februara, od 19 sati, u maloj sali Niškog kulturnog centra.

Lepotu i nesrećnu ljubav Sultane Petrović, rođene u Prizrenu krajem 19. veka, opevali su Prizrenci u pesmi “Razbole se Dilber Tuta”.

Roman je o meraku i sevdahu, o starom Prizrenu i o ljudima koji su ga čuvali i voleli, pišu organizatori.

>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />Knjiga poezije U nevreme vreme, Lele Marković, podseća nas da se duhovnim i stradalnim očima uvek pozna vreme u nevreme i dužnost da se sred nevremena, borbom za neprolazne vrednosti, ostavi lični pečat, baš kako su to činili slavni preci, ili pak div-junaci u poslednjem ratu, odbranom svete kosovsko-metohijske zemlje - navode organizatori.

Na predstavljanju romana će, osim autorke, govoriti protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, protojerej Dejan Krstić, profesor Dragiša Bojović, vokalna solistkinja iz Udruženja “Srbski svetionik” Staša Mitić i Radovan od Frule Jovanović, dok će moderatorka biti urednica tribinskog programa NKC-a Dragosava Mladenović.

Lela Marković rođena je u Prizrenu 1971. godine. Objavila je 20 knjiga poezije i proze i priredila jednu hrestomatiju, antologiju, zbornik pesama i turistički vodič o Prizrenu.

Članica je Udruženja književnika Srbije, Književnog društva Kosova i Metohije i sekretarka Društva prijatelja manastira Svetih Arhanđela kod Prizrena. Članica je i Odbora za obnovu svetinja Prizrna. Njen književni rad najvećim delom posvećen je upravo njenom zavičaju.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Poetsko veče o starom Prizrenu: Roman o životu čuvene prizrenske lepotice Sultane Petrović - DILBER TUTA JORGUŠOVA

Izvor: JuznaSrbija.info, 09.Feb.2024

"DILBER TUTA JORGUŠOVA" je roman o životu čuvene prizrenske lepotice Sultane Petrović, zvana Dilber Tuta,..rođene u Prizrenu krajem 19. veka. Njenu lepotu i nesrećnu ljubav opevali su Prizrenci u pesmi "Razbole se Dilber Tuta" ("Bolna leži Dilber Tuta")...Ovo je roman o meraku i sevdahu, o starom...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.