Postavljen novi rektor Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Nišu

Izvor: JuznaSrbija.info, 02.Jul.2023, 19:57

Postavljen novi rektor Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Nišu

Odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, a na predlog Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog g. Arsenija, dosadašnjeg vršioca dužnosti rektora Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Nišu, za novog rektora bogoslovskog učilišta u Nišu postavljen je visokoprečasni protojerej Dejan Krstić, profesor ove Bogoslovije.

Protojerej Dejan Krstić je rođen 1977. godine u Prizrenu, od oca Branislava i majke Lenke. Osnovnu školu završio je u Prizrenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << nakon čega upisuje Bogosloviju Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu. Po završenoj Bogosloviji, upisuje Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu, da bi svoje studije nastavio na Pravoslavnom Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, gde je i diplomirao. U Bogosloviji u Nišu, na preporuku Uprave Bogoslovije, a na predlog Episkopa niškog Irineja, radi od oktobra 2000. godine, gde predaje Crkveno pojanje s pravilom i Crkvenoslovenski jezik. Položio profesorski ispit iz Istorije hrišćanske Crkve, sa radom na temu "Druga etapa ikonoboračke jeresi i konačna pobeda Pravoslavlja 843. godine".

U školi obavljao dužnost vaspitača (2000. – 2013.) i dužnost sekretara Bogoslovije (2013. – 2023.). U braku sa Jelenom (rođ. Gogić), ima sinove Savu (2010.), Mihaila i Jovana (2016.). U čin đakona rukopoložen je 2009. godine u Sabornom hramu u Nišu, rukom tadašnjeg Episkopa niškog Irineja. U prezviterski čin, rukom istog Arhijereja, rukopoložen je 2009. godine u hramu Vaskrsenja Hristovog Hilandarskog metoha u Nišu i postavljen za paroha pri ovom hramu. Činom protojereja odlikovan je od strane Njegovog Preosveštenstva episkopa niškog g. Arsenija, na praznik Svetog Kirila i Metodija, 24. maja 2020. godine.

Primopredaja dužnosti, u prisustvu Komisije sačinjene od profesorâ ove Bogoslovije: protojereja Bobana Stojkovića i jereja Ljubiše Kostića, kao i ekonoma g. Stefana Kojića, obavljena je 01. jula 2023. godine.

Izvor: Sajt Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija u Nišu

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.