Poslovni forum u Nišu: Vučić dobrodošlica albanskim privrednicima, Rama citirao Andrića, Čadež spomenuo albansku salatu

Izvor: NiskeVesti.rs, 14.Okt.2016, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovni forum u Nišu: Vučić dobrodošlica albanskim privrednicima, Rama citirao Andrića, Čadež spomenuo albansku salatu

Na prvom velikom skupu srpskih i albanskih privrednika u Nišu, uz prisustvo premijera Aleksandra Vučića i Edija Rame razgovaralo se o konkretnim poslovima i zajedničkim poslovima, a potpisan je i Memorandum o osnivanju srpsko albanske trgovinske komore, čije će sedište biti u Tirani.

Na Forumu učestvuje više od 300 privrednika iz sektora prehrambene industrije, trgovine, elektro i mašinske, građevinske, hemijske, metaloprerađivačke i drvne industrije, kao i iz oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << turizma i hotelijerstva, telekomunikacija.
Skup je otvorio domaćin Poslovnog foruma u Nišu, predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež koji je naglasio da je sve organizovano da bi se povećala trgovinska razmena dve zemlje za šta postoje potencijali, a koja je krunisana potpisivanjem Memoranduma o osnivanju srpsko-albanske trgovinske komore sa sedištem u Tirani.
„Komora će pružati logističku podršku privrednicima dve zemlje, a već u novembru srpski privrednici posetiće Albaniju“, rekao je Čadež.
Albanska salata u Nišu
U najavi poslovnog foruma Srbija- Albanija, koji je jedna albanska televizija, sa srpskim novinarem i albanskim snimateljem, navela da je Niš jedini grad u kome se služi albanska salata, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež obraćajući se učešnicima foruma. Čadež je dodao da je i to najava buduće uspešne saradnje dve zemlje u razvoju privrednih i ekonomskih odnosa.
Učesnicima Poslovnog foruma obratio se i predsednik asocijacije Biznis Albanija, Luan Bregazi koji je istakao je da postoji veliko interesovanje za saradnju srpskih i albanskih firmi, zahvaljujući dobrim odnosima koje su uspostavili premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama.
„Trebalo je organizovati puno foruma poput ovog niškog u svim evropskim zemlaja, a ovaj u Nišu je najlakši jer su biznismeni vrlo zainteresovani za ovaj forum. Nismo često imali tu priliku da se sretnemo, pozivam da to prijateljstvo koristimo za veći biznis Srbije i Albanije”, rekao je Bregazi.
Memorandum su potpisali predsednik privrednik komora Srbije Marko Čadež i predsednik asocijacije Biznis Albanija Luan Bregazi
Dobrodošli albanski privrednici u Srbiju Premijer Srbije Aleksandar Vučić je albnaskim privrednicima poručio da su dobrodošli u Srbiju i da su im vrata Vlade Srbije i srpsko tržište široko otvoreni.
„Srbi i Albanci dva najveća naroda na Balkanu i ne bi trrebalo da dozvolimo da nam odnose i budućnost uređuju drugi. Važno je da se ponašamo racionalno. Bez obzira na političke razlike, uspeli smo da izgradimo poverenje, jer verujem da želimo prijateljstvo“, rekao je Vučić.
Vučić je dodao i da je srećan što se forum održava u Nišu, na jugu i jugoistoku Srbije, jer je raskrisnica puteva i dobrog biznisa i mesto koje će da predstavlja središte napretka i Srbije i celog regiona.
„Albanci drže reč, dobri su poslovni ljudi i lično sam uveren da može korist iz toga da se izvuče za Srbiju. Moja poruka je: dobrodošli ste u Srbiju. Vrata Srbije i vrata Vlade Srbije su za vas širom otvorena, pomoći ćemo, odgovoriti na svako vaše pitanje“, istako je Vučić.

Premijer Srbije je takođe naglasio da će Srbija, takođe, imati mnogo koristi kada bude izgrađen auto put Beograd-Prišitna, poručio privrednicima da gledaju u budućnost. Kako je dodao, napravljen je određeni pomak u trgovinskoj razmeni dve zemlje ali je ocenio da je trgovinska razmena od svega 102 miliona evra veoma mala.
"Želimo da tu trgovinsku razmenu dramatično uvećamo" rekao je premijer i dodao da su svi sumnjičavo gledali pre dve tri godine misleći da oni drugi ne pripadaju njihovom društvu.
Premijer je poručio da je region zapadnog Balkana mesto gde možemo da ostvarujemo privredni rast mnogo veći nego neke zemlje EU. On je upozorio da carinske i druge prepreke u administraciji koje onemogućuju tu bržu razmenu i dodao da se na tome mora raditi kako ne bi zaustavljali progres.

Rama citirao Andrića „Srpsko-albanski biznis forum u Nišu je najsjajniji dokaz kako se odnosi dve zemlje, nezavisno od razlika koje postoje, odvijaju u korist građana obe zemlje“, poručio je danas premijer Albanije Edi Rama.
Obraćajući se učesnicima foruma u Nišu, premijer Albanije citirao je i srpskog nobelovca Ivu Andrića.
"Citiraću Andrića koji je rekao - između straha i nade uvek postoji jedan prostor i mnogi život provedu u tom mračnom prostoru čekajući tamo gde se nikad ništa ne dešava. Verujem da preduzetnici po svojoj prirodi između straha i nade uvek biraju nadu, jer bi, u suprotnom, bankrotirali, dok političari biraju strah, jer nisu u opasnosti da bankrotiraju. Sigurno je, ako ideš prema nadi, to znači da imaš jako srce i da si spreman da rizikuješ", rekao je Rama.
Preduzeće za ekologiju i zaštitu okoline Ezo grupa iz Beograda prvo je potpisalo u Nišu sa jednim albanskim partnerom Memorandum o osnivanju zajedničke srpsko-albanske firme koja će se baviti upravljanjem opasnim industrijskim otpadom i reciklažom naftnog taloga u Albaniji, rekao je predsednik Ezo grupe Dragan Stanković. To biti prva zajedničko srpsko-albanska firma koja će se baviti tim poslom koji je veoma bitan za zaštitu životne sredine.
Premijer Rama je istakao i da u Albaniji posluje oko 100 srpskih privrednika, koji rade u različitim oblastima, kao što su usluge i turizam.
"Ukoliko ih pitamo, sigurno će imati samo reči hvale, da rade u pozitivnoj atmosferi i da nemaju problema zato što su iz Srbije", istakao je Rama na Poslovnom forumu Srbija-Albanija u Nišu.
On se saglasio sa premijerom Aleksandrom Vučićem da je potrebno povećati obim trgovinske razmene dve zemlje i daje 180 miliona evra u 2015. godini malo, ali dovoljan znak da je to moguće i da postoji prostor za dalji napredak.
 

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Povezane vesti

Održan poslovni forum Srbija-Albanija u Nišu

Izvor: RadioCity.rs, 14.Okt.2016

Prvi veliki skup srpskih i albanskih privrednika, koji ima za cilj da dorpinese približavanju srpske i albanske poslovne zajednice, održan je u Nišu, tokom jednonedeljne posete predstvanika Vlade Srbije. Na Forumu su učestvovali predstavnici kompanija iz sektora prehrambene industrije, trgovine,...

Nastavak na RadioCity.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.